Najnovije vesti

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK JEZIKA: Evo koga najviše ugrožava ova smrtonosna bolest
Foto: Profimedia

Hitno kod lekara

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK JEZIKA: Evo koga najviše ugrožava ova smrtonosna bolest

Zdravlje

Rak jezika je vrsta oralnog karcinoma ili karcinoma usta, obično se razvija u skvamoznim ćelijama na površini jezika, piše Lepa & Srećna. 

Rak jezika je oboljenje koje zahvata prednji deo jezika, dok se rak na zadnoj strani jezika naziva orofaringealni karcinom. Simptomi koji ukazuju na rak jezika su: bol u vilici ili grlu, bol tokom gutanja, osećaj da imate nešto u grlu, ukočen jezik ili vilica, problem kod žvakanja i gutanja hrane, beli ili crveni pečati u ustima ili na jeziku, čir na jeziku koji ne zarasta, bubuljice u ustima, krvarenje jezika i izraslina na jeziku.

Ova bolest najviše ugrožava pušače, osobe koje često konzumiraju alkohol, one koji jedu malo voća i povrća i ishrana im je uglavnom zasnovana na crvenom mesu, obolele od humanog papiloma virusa, osobe sa genetskom predispozicijom i osobe koje su ranije imale neki vid karcinoma, najčešće karcinom skvamoznih ćelija. Kao vid lečenja prvenstveno se primenjuje operacija kojom se uklanja deo ili ceo jezik (glosektomija), a zatim se prepisuje određena terapija.

PROČITAJTE JOŠ:

OVO SU SIMPTOMI ZA KANCER BUBREGA

KAKO DA IZBACITE OPASNE OTROVE IZ TELA ZA SAMO 1 DAN

KAKO DA ZNATE DA LI VAŠEM TELU NEDOSTAJE VITAMIN C

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...