AMBROZIJA VAM PRAVI PAKAO OD ŽIVOTA: Ovo morate znati! Opasnije je nego što ste mislili
Foto: Profimedia

vodite računa

AMBROZIJA VAM PRAVI PAKAO OD ŽIVOTA: Ovo morate znati! Opasnije je nego što ste mislili

Život -

Ako mučite muku sa sezonskom alergijom na ambroziju, ovaj period je veoma težak i neprijan za vas.

Koncentracija polena ove biljke, jednog od najjačih i najopasnijih alergena na svetu najveće vrednosti dostiže od avgusta do kraja septembra.

Alergijska reakcija na ambroziju javlja se kada se u kubnom metru vazduha nađe 15 zrna polena ove biljke, dok se kod polena drugih biljaka opasnom smatra tek koncentracija od 30 zrna po kubiku.

Kada je o lečenju reč, najčešće se primenjuje terapija antihistaminicima i kortikosteroidima.

foto: Profimedia

Kao i ostale alergije, alergija na ambroziju javlja se kada imunitet burno reaguje na potpuno bezazlenu stvar, u ovom slučaju pelud ambrozije.

Specijalizirane imunološke stanice počnu proizvoditi antitijela proteinima peludnih zrnaca. Sledi niz biohemijskih reakcija koji preplavi krvotok histaminom, a taj spoj je uzork simptoma alergije.

Simptomi alergije na ambroziju

Osim kijanja, začepljenog nosa, poremećaja spavanja te svraba i peckanja očiju uobičajenih za alergiju, ambrozija može izazvati i alergijski konjunktivitis pa čak i alergijski ekcem. Taj osip nastaje 24-48 sati nakon izlaganja kože visokoj koncentraciji peludi, najčešće svrbi i bolan je, a ponekad se mogu javiti i sitne kvržice. Obično nestaje nakon dve, tri nedelje.U najtežim slučajevima mogu se javiti i hronični problemi sa sinusima (sinusitis).

foto: Profimedia

Alergija na ambroziju kod dece

Peludne alergije, pa tako i ona na ambroziju, retko se javljaju u prve tri godine života. Ipak, kasnije se može pojaviti bilo kad – 10-godišnjak koji ranije nije imao nikakvih problema, odjednom može postati alergičan. Simptomi su isti kao i kod odraslih – curenje i svrab nosa (zbog kojeg deca često izgrebu nos – neprestano ga češu i trljaju rukom).

Astma (koja je ipak češća kod dece) može prilično otežati alergijsku reakciju te astmatičari kada udahnu pelud mogu razviti astmatski napadaj koji prati otežano disanje, hroptanje i ekspiratorni stridor – dakle, karakteristike pravog bronhospazma.

Kako se rešiti alergije na ambroziju

Alergija je hronična bolest, i iako ne postoji univerzalni lek, ima načina na koji se može olakšati.

Pre svega, leče se simptomi – kapi za nos i oči te sirupi za kašalj olakšaće disanje, a propisuju se i antihistaminici koji će smanjiti alergijsku reakciju. U težim slučajevima lekari mogu propisati i kortikosteroide – bilo u inhalatoru ili kapima za oči.

Ali kod određenih slučajeva moguće je i potpuno izlečiti alergiju hiposenzibilizacijom, odnosno imunoterapijom. Ako je terapija uspešno provedena, alergijske reakcije neće biti ili će biti puno slabije.

Kako olakšati simptome alergije

Kod alergija na hranu, najbolja prevencija je izbegavati hranu. Kod alergije na ambroziju to baš i nije moguće. U sezoni cvetanja, jedna jedina biljka može proizvesti i do milijardu peludnih zrnaca. Za alergijsku reakciju dovoljno je 20-30 zrnaca po kubnom metru. Pelud je neverovatno lagana, pa ju i najmanji vetrić može daleko odneti. Američka ispitivanja detektovala su pelud ambrozije na visini od čak dva kilometra te 200 kilometara od obale.

Savet:

Koliko je moguće, ostanite u zatvorenom u doba dana kada je koncentracija peludi najviša – između 10 i 16 sati. Naravno, u tome vas možda sprečavaju “detalji” poput odlaska na posao (fakultet, školu) i drugih obveza, ali ako imate izbora, u to vreme što je manje moguća vremena provodite napolju.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Novi.Ba/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track