BRIGA O INTIMNOM ZDRAVLJU: Najčešća pitanja ginekologu!
Foto: Shutterstock

REŠITE PROBLEM NA VREME

BRIGA O INTIMNOM ZDRAVLJU: Najčešća pitanja ginekologu!

Život -

Svako doba u životu žene sa sobom nosi različite probleme i nedoumice, pa se tako pitanja koja one postavljaju svojim ginekolozima razlikuju u zavisnosti od starosti. Potražili smo odgovore na najčešća.

Do 25 godina 1. Šta je uzrok svraba, peckanja i obilnog sekreta? Zapaljenje vulve i vagine koje izazva gljivica Candida albicans - kandidijaza - nije seksualno prenosiva. Nastaje najčešće kad se gljivice, koje mogu biti normalni stanovnik vagine, u određenim uslovima namnože i izazovu infekciju. Kako iste simptome mogu dati i drugi uzročnici, potrebno je da ginekolog, nakon pregleda i uzimanja brisa vagine odredi terapiju.

2. Menstruacija mi je veoma bolna Bolna menstruacija može biti simptom koji se javlja kod potpuno zdravih genitalnih organa, ali i zbog nepotpune razvijenosti materice, infekcija i oboljenja kao što je endometrioza. Kod endometrioze su najčešće i seksualni odnosi bolni. U svakom slučaju, postoje lekovi koji, bez obzira na uzrok, mogu učiniti menstruaciju manje bolnom i stresnom.

3. Napipala sam čvrst bezbolni čvorić na dojci i jako sam uplašena. Iako se ciste mogu javiti na dojci i kod mladih devojaka, najčešće se radi o benignim tumorima koji se zovu fibroadenomi. Vrlo često postoji više manjih čvorića na obe dojke. Najčešće se nađu prilikom rutinskog ultrazvučnog pregleda dojke. Ponekad ih zbog broja i veličine ipak treba operisati.

Od 25 do 40 godina 1. Koliko često treba posećivati ginekologa kako bi se sačuvalo reproduktivno zdravlje i koje preglede to podrazumeva? Jednom godišnje je dovoljno otići na ginekološki pregled. Tada treba uraditi kolposkopski i citološki pregled (Papanikolau test), bakteriološke briseve, klinički i ultrazvučni pregled. Češći pregledi su potrebni ukoliko postoje simptomi poput promene količine i vrste sekreta, bola, atipičnog krvarenja.

2. Koliko je opasno postojanje kondiloma i kako se leči? Kondilome izaziva humani papiloma virus (HPV). Neki su bezazleni, ali uvek treba biti oprezan jer upravo su HPV virusi uzrok pojave raka na grliću materice. Najsigurnije je uraditi bris na ovaj virus. Kodilomi se uklanjaju najčešće krioterpijom, termokauterizacijom, laserom ili radiotalasima.

3. Imam cistu na jajniku, šta dalje? Sve zavisi od veličine, izgleda ciste, kao i kolor dopler pregleda. Savetuje se da se urade i tumor markeri kako bi se još preciznije znalo o kakvoj se cisti radi. Ukoliko sve ukazuje na benignu cistu, posle jedne ili dve menstruacije treba ponoviti ultrazvučni pregled. Ukoliko se radi o na prvi pogled malignoj cisti, u što kraćem vremenu je potrebno uraditi dodatnu dijagnostiku i u zavisnosti od toga i primeniti i odgovarajuće lečenje.

Posle 40 1. Zašto imam krvarenja između ciklusa? Ponekad se javljaju oskudna probojna krvarenja između menstruacija. Često ih pripisujemo ovulaciji, ali je neophodan pregled grlića materice uz pregled jajnika.

2. Zašto mi se povećala telesna težina? Najveći procenat žena posle četrdesete primećuje da se masne naslage talože na kritičnim delovima tela, čak iako više vode računa o izgledu i zdravije se hrane. Težina se povećava samo zbog hormonskih promena, zbog viška muških hormona, koji dovode do taloženja masnih naslaga na kukovima i butinama. Jedini način da se to spreči je redovna fizička aktivnost, jer više nije dovoljno šetanje.

3. Da li je uz ginekološki pregled obavezan i pregled dojki? Ako već nisu, ženama se u ovom periodu preporučuje da urade ultrazvučni pregled dojki i jednu dijagnostičku mamografiju. Ukoliko postoji neka promena koju treba pratiti, lekar će odrediti u kojim intervalima će se vršiti kontrole, kao i da li će se raditi mamografija na godinu dana ili ultrazvuk.

(Kurir, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja