Najnovije vesti

MUČITE MUKU SA ŠTITNOM ŽLEZDOM? Ove namirnice će vam pomoći da PRORADI!
Foto: Profimedia

ČUVAJTE ZDRAVLJE

MUČITE MUKU SA ŠTITNOM ŽLEZDOM? Ove namirnice će vam pomoći da PRORADI!

Zdravlje

Štitnu žlezdu koja slabo radi možete da "prodrmate" uz pomoć pravilne ishrane.

 

Namirnice bogate jodom, tirozinom, cinkom i selenom poboljšaće rad usporene štitne žlezde.

 

Riba

 

Ribe poput lososa, srdele, pastrmke i tune bogate su omega-3 masnim kiselinama i generalno su dobre za zdravlje, a takođe pomažu kod hipotireoze zato što su odličan izvor selena.

 

foto: Shutterstock

Orašasti plodovi

 

Oni takođe sadrže veliku količinu selena, pogotovo lešnici, makadamija, indijski i brazilski orah. Šaka orašastih plodova dnevno poslužiće vam kao brzinski obrok, a možete ih ubaciti u druga jela poput salata ili raznih testenina.

 

Morske alge

 

Stručnjaci su uočili povezanost između manjka vitamina D i Hašimotove bolesti. Ova namirnica često se nalazi na jelovniku vegetarijanaca i vegana, a sjajna je za štitnjaču zato što sadrži veliku koncentraciju joda. Taj nutrijent esencijalan je za pravilnu funkciju štitnjače i proizvodnju njenih hormona. Morske alge bogate su vlaknima, kalcijumom i vitaminima A, B, C, E i K.

 

Sveže voće i povrće umesto termički obrađenog

 

Povećanje telesne težine jedan je od ranih simptoma hipotireoze. Kako biste smanjili telesnu težinu, ali u isto vreme održavali zdravlje svog tela i štitne žlezde, važno je da u ishranu uvedete sveže povrće i voće umesto termički obrađenog jer je ono zdravije. Termičkom obradom gube se nutrijenti koji su potrebni štitnoj žlezdi, odnosno našem organizmu.

 

foto: Shutterstock

Mahunarke

 

Hipotireoza u nama izaziva manjak energije, a organizam možemo da energizujemo uz pomoć raznih mahunarki koje su bogate proteinima, antioksidantima, kompleksnim ugljenim hidratima, vitaminima i mineralima.

Sadrže vlakna i zato su sjajne za probavu. Pasulj, grašak, bob i sočivo bi trebalo da dodate u svoju ishranu.

 

Kurir.rs/Zadovoljna.hr, Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...