OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA PATITE OD ANKSIOZNOSTI: Koje bolesti izazivaju nervoza i negativne emocije!
Foto: Shutterstock

Odmah reagujte

OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA PATITE OD ANKSIOZNOSTI: Koje bolesti izazivaju nervoza i negativne emocije!

Život -

Anksioznost se uglavnom povezuje sa mentalnim zdravljem, ali ovo emotivno stanje može uticati i na zdravlje organizma i uzrokovati da se ispolje određeni fizički simptomi, piše Lovesensa.

Fizički simptomi koji ukazuju na anksioznost su: ubrzano kucanje srca, brzo disanje ili hiperventilacija, znojenje, umor, malaksalost, vrtoglavica, otežana koncentraciuja, nesanica, problemi sa varenjem, osećate se previše hladno ili previše toplo, bol u grudima, mučnina, drhtanje ruku. Stručnjaci smatraju da se anksioznost razvija u delu mozga koji se naziva amigdala, odnosno deo mozga koja reaguje na emocije.

Kada osoba postaje anksiozna ili uznemirena, mozak počinje da šalje signale ostalim delovima tela, a organizam počinje tada da se brani i u telu nastaje neravnoteža. Promene u organizmu se naročito javljaju zbog lučenja hormona stresa, kortizola i adrenalina. Anksiozni poremećaj može da utiče na disanje, respiratorni sistem, kardiovaskularni sistem, imunitet, sistem organa za varenje i urinarni trakt. Ukoliko osećate bilo kakve simptome koji ukazuju na anksioznost, potražite pomoć stručnog lica.

PROČITAJTE JOŠ:

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU DA IMATE DEPRESIJU

AKO NEKO MISLI NA VAS, VIDEĆETE OVA 3 ZNAKA

NAUČITE DA VIDITE SVOJU I AURU DRUGIH LJUDI

(Kurir.rs / Lovesensa / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track