IZLEČITE SE DODIROM: Ublažite bol pritiskajući određene tačke na telu
Foto: Profimedia

POKUŠAJTE

IZLEČITE SE DODIROM: Ublažite bol pritiskajući određene tačke na telu

Život -

Akupresura je jedan od najstarijih oblika terapeutskog lečenja jer čovekova prva reakcija na bol je da dodirne bolno mesto, pritisne ga ili protrlja. Veštinu su usavršili stari Kinezi i temelji se na istim principima kao i akupunktura.

Pritiskom na određenu tačku istovremeno se deluje i na određeni unutrašnji organ, pa se tako mogu ublažiti ili ukloniti različite tegobe kao što su stres, nervoza, glavobolja, zubobolja i slično. Pritiskanjem određenih tačaka opušta se napetost, olakšava disanje, mišići se opuštaju, krv slobodno teče i izlučuju se otrovi iz organizma.

Osoba sama sebi može pritiskati određene tačke na glavi, dlanovima, stopalima, vratu i drugim delovima tela, a to može da joj uradi i neko drugi.

Migrena - U osnovi obrva nalaze se dve simetrične tačke. Pritiskajte ih istovremeno, a olakšanje bi trebalo da dođe brzo. Pritisak treba da traje desetak sekundi i ponovite ga nekoliko puta. I na slepoočnicama se nalaze važne tačke za smirivanje glavobolje. Pronađite ih i dugo masirajte.

foto: Shutterstock

Opuštanje - Masirajte "treće oko", tačku koja se nalazi na sredini čela, i na taj način oslobodite se stresa. Pročistite sinuse - Ako imate problema sa sinusima, pritisnite nozdrve i tačku između očiju. Brzo ćete osetiti da lakše dišete.

Zubobolja - Različite tačke na slepoočnicama mogu da ublaže zubobolju i bolove u ušima. One se nalaze u jamicama ispod i iznad vilica, kao i u korenu ušne školjke.

Vrtoglavica - U slučaju vrtoglavice ili otežanog disanja, aktivirajte tačku između nosa i gornje usne.

Bolji san - Lagano pritisnite žlezde koje luče suze (u unutrašnjem uglu oka). Pritisak treba da traje minut i ponovite ga više puta.

foto: Profimedia

(Kurir, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track