Najnovije vesti

IZLEČITE SE DODIROM: Ublažite bol pritiskajući određene tačke na telu
Foto: Profimedia

POKUŠAJTE

IZLEČITE SE DODIROM: Ublažite bol pritiskajući određene tačke na telu

Zdravlje

Akupresura je jedan od najstarijih oblika terapeutskog lečenja jer čovekova prva reakcija na bol je da dodirne bolno mesto, pritisne ga ili protrlja. Veštinu su usavršili stari Kinezi i temelji se na istim principima kao i akupunktura.

Pritiskom na određenu tačku istovremeno se deluje i na određeni unutrašnji organ, pa se tako mogu ublažiti ili ukloniti različite tegobe kao što su stres, nervoza, glavobolja, zubobolja i slično. Pritiskanjem određenih tačaka opušta se napetost, olakšava disanje, mišići se opuštaju, krv slobodno teče i izlučuju se otrovi iz organizma.

Osoba sama sebi može pritiskati određene tačke na glavi, dlanovima, stopalima, vratu i drugim delovima tela, a to može da joj uradi i neko drugi.

Migrena - U osnovi obrva nalaze se dve simetrične tačke. Pritiskajte ih istovremeno, a olakšanje bi trebalo da dođe brzo. Pritisak treba da traje desetak sekundi i ponovite ga nekoliko puta. I na slepoočnicama se nalaze važne tačke za smirivanje glavobolje. Pronađite ih i dugo masirajte.

foto: Shutterstock

Opuštanje - Masirajte "treće oko", tačku koja se nalazi na sredini čela, i na taj način oslobodite se stresa. Pročistite sinuse - Ako imate problema sa sinusima, pritisnite nozdrve i tačku između očiju. Brzo ćete osetiti da lakše dišete.

Zubobolja - Različite tačke na slepoočnicama mogu da ublaže zubobolju i bolove u ušima. One se nalaze u jamicama ispod i iznad vilica, kao i u korenu ušne školjke.

Vrtoglavica - U slučaju vrtoglavice ili otežanog disanja, aktivirajte tačku između nosa i gornje usne.

Bolji san - Lagano pritisnite žlezde koje luče suze (u unutrašnjem uglu oka). Pritisak treba da traje minut i ponovite ga više puta.

foto: Profimedia

(Kurir, Foto: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...