PRAVILNA ISHRANA JE VAŽNA: Ojačajte imunitet dece!
Foto: Profimedia

poruka za roditelje

PRAVILNA ISHRANA JE VAŽNA: Ojačajte imunitet dece!

Život -

Deca su izložena velikom broju virusa i bakterija u svom svakodnevnom okruženju, pa tako igra s vršnjacima ili boravak u zatvorenim prostorijama mogu izazvati učestalu pojavu i širenje raznih infekcija. Međutim, kvalitetna ishrana i dodatna fizička aktivnost pomažu jačanju imuniteta, kao i zdravom fizičkom i psihičkom razvoju mališana.

Jogurt i kefir Jogurt sadrži probiotike koji su važni za rad probavnog sistema. Osim rada probave, probiotici jačaju imunitet i pomažu telu da se odbrani od raznih bolesti. Idealan je za doručak. I kefir je takođe je odličan je izvor probiotika. Ako dete ne voli njegov ukus, pomešajte ga s bobičastim voćem i kašičicom meda i poslužite kao desert.

Orasi Orasi sadrže omega-3 masne kiseline koje su dobre za zdravlje srca i jačanje imuniteta. Orasi takođe smanjuju rizik od nastanka infekcija disajnih puteva. Idealna su grickalica za užinu.

Sveže voće i povrće Vitamin C, koji se nalazi u brojnom voću i povrću, odličan je za jačanje imuniteta, naročito kada se smenjuju leto i jesen. U svakodnevnu ishranu uvrstite pre svega citruse, papriku, brokoli i bobičasto voće.

Nemasno meso Nemasno meso je odličan izvor proteina i cinka, koji aktivno učestvuje u borbi protiv infekcija. Piletina nije teška, a sasvim je dovoljno hranljiva za lagan obrok.

Fizička aktivnost Fizička aktivnost takođe pomaže održavanju dobrog zdravlja jer podstiče cirkulaciju i pomaže da se telo snabde kiseonikom. Duboko disanje i svež vazduh dopunjuju telesni kiseonik. Bilo bi dobro da deca neko vreme tokom dana provedu napolju, kako bi sunčeva svetlost ubrzala apsorpciju vitamina D, značajnog za razvoj kostiju.

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track