LOŠ ZADAH MOŽE DA UGROZI DRUŠTVENI ŽIVOT: Evo od čega nastaje i kako da ga sprečite!
Foto: Profimedia

istražujemo

LOŠ ZADAH MOŽE DA UGROZI DRUŠTVENI ŽIVOT: Evo od čega nastaje i kako da ga sprečite!

Život -

Zadah iz usta je veoma neprijatna pojava, naročito kada smo u društvu. Ukoliko se javlja češće i izraženiji je, može znatno da ugrozi društveni život osobe koju pogađa. Više je razloga koji uzrokuju njegov nastanak, pa ako ga nije lako ukloniti, od koristi je znati šta ga sve izaziva i probati da se spreči njegov nastanak.

Ovo su neki od razloga koji izazivaju neprijatan zadah

Večernje zabave i izlasci koji uključuju konzumiranje alkohola, kofeinskih napitaka mogu isprovocirati halitozu, kako glasi medicinski naziv za ovaj problem. Naime, alhohol isušuje usta, što podstiče delovanje bakterija koje izazivaju loš zadah. One mogu da se sklone četkicom za zube.

Kada se zbog dijete smanji unos ugljenih hidrata, organizam počinje da sagoreva masti koje pretvara u energiju. U tom procesu učestvuju ketoni, koji mogu da uzrokuju nastanak zadaha. Ovde od pomoći može da bude žvakanje žvakaćih guma.

foto: Profimedia

I neki zdravstveni problemi kao što su česte prehlade, bronhitis, zatim čirevi, bolje reći bakterije izazivači čireva, mogu prouzrokovati halitozu. To važi i za pokvarene zube i karijes.

Čepići na krajnicima, iako nisu opasni, mogu da stvore neprijatan miris iz usta. Isti rezultat može da napravi i gastroezofagealna refluksna bolest, GERB, kao bolest digestivnog trakta, koja nastaje zbog vraćanja hrane iz želuca.

Veliki broj lekova, smatra se njih više od 400 vrsta, među kojima se posebno ističu antidepresivi i antialergijski lekovi, znaju da smanje protok pljuvačke i tako dovedu do isušivanja usta i pojave neprijatnog zadaha.

foto: Profimedia

Kurir.rs / Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track