RAK NIJE SMRTNA PRESUDA: Ova OPAKA bolest je IZLEČIVA  ako se otkrije na vreme
Foto: Profimedia

Nacionalnoj kampanji za borbu protiv malignih bolesti

RAK NIJE SMRTNA PRESUDA: Ova OPAKA bolest je IZLEČIVA ako se otkrije na vreme

Život -

BEOGRAD - U Srbiji godišnje od malignih bolesti oboli oko 36.000 ljudi, umre oko 20.000 pacijenata, a direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Radan Džodić kaže da je zloćudna bolest izlečiva ako se otkrije na vreme i da nije osuda na smrt.

On je, na konferenciji posvećenoj Nacionalnoj kampanji za borbu protiv malignih bolesti "Rak je izlečiv", rekao da su zloćudne bolesti u razvijenim zemljama češće od kardiovaskularnih bolesti.

"To su najveći nezarazni problem zdravlja u razvijenim zemljama. U zemljama u razvoju su na drugom mestu. Srbija je po broju obolelih od raka na 18 mestu u Evropi, ali je po broju umrlih pri vrhu", naglasio je Džodić.

U borbi protiv raka važna je prevencija - primarna, sekundarna, terčijarna. Najveći uspeh u redukovanju zloćudnih bolesti ima primarna prevencija gde se izbegavanjem pušenja, alkoholizma, zdravim načinom ishrane i redovnom šetnjom pojava malignih bolesti smanjuje za 80 odsto.

Ranim otkrivanjem obolesti u početnom stadijumu, a to se postiže preventivnim pregledima, može se smanjiti smrtnost i do 30 odsto.

"Tercijna prevencija znači dobro lečenje po svim savremenim principima.

foto: Shutterstock

Zahvaljujući Vladi i Ministarstvu zdravlja Srbija je osnažila radioterapiju i u poslednje četiri godine duplirani su kapaciteti", naglasio je prof. Džodić.

Osim hirurgije, kako je rekao, osnaženi su svi segmenti lečenja radioterapija, terapija inovativnim lekovima.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je tokom kampanje na mamografu pregledano 1.520 žena, a da je kod 11 žena otkriven karcinom dojke.

"One su stigle na vreme i nadam se da će biti uspešno izlečene", rekao je ministar i dodao da kampanja pokazuje da se udruženim snagama može uraditi mnogo ukoliko se bude više pričalo o samoj bolesti i značaju preventivnih pregleda.

foto: Dragana Udovičić

On je najavio da će pokretni mamograf ponovo biti ispred zgrade RTS-a od ponedeljka 22. oktobra i biće na tom mestu narednih mesec dana.

Tokom kampanje, koja je počela početkom godine, na jednom od preventivnih pregleda da ima karcinom dojke otkrila je i voditeljka RTS-a Ivona Pantelić.

Bolest je otkrivena u početnom stadijumu, Ivona je operisana, prošla kroz jedan ciklus hemoterapije i čeka je novi.

foto: Printscreen

"Da bi karcinom otkrili na vreme moramo ići na preventivne preglede", poručila je Pantelić.

Nacionalnu kampanju za borbu protiv malignih bolesti "Rak je izlečiv" pokrenuli su Ministarstvo zdravlja i RTS, a novinarke Javnog servisa Ivana Božović i Ana Stamenković kažu da će ta medijska kuća nastaviti i dalje da ukazuje na značaj prevencije i ranog otkrivanja malignih bolesti.

"Kampanja se nastavlja i mnogo novih akcija. U saradnji sa Ministarstvom zdravlja jedna nedelja mesečno biće posvećena preventivnim pregledima u celoj Srbiji. U prethodnih devet takvih akcija pregledano je više od 200.000 ljudi, rekla je Stamenković.

Novinarka Ivana Božović naglasila je da se kampanja nastavlja i da se loša statistika može promeniti ukoliko svi rade zajedno i da će kampanja i dalje biti usmerena na promenu svesti kod građana o značaju preventivnih pregleda.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Tanjug/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track