DR BISERKA OBRADOVIĆ ZA LENU: Kad su vam kosti kao paučina
Foto: Shutterstock

OSTEOPOROZA

DR BISERKA OBRADOVIĆ ZA LENU: Kad su vam kosti kao paučina

Život -

Ako previše često polomite neku kost bez prevelikog udara, to je crveno svetlo da se obratite lekaru, jer osteoporoza kuca na vrata

Osteoporoza je gubitak normalne tvdoće kostiju, usled čega one postaju lomljive. Kosti usled gubitka gradivnih materija gube svoju tvrdoću i postaju sunđeraste. Nažalost, na osteoporozu se posumnja tek kada dođe do preloma. Koštana masa određuje tvrdoću kostiju, koja zavisi od različitih faktora, kao što su starost, pol i životne navike, a grade je soli kalcijuma. Kako bi se kalcijum apsorbovao iz creva, potreban je vitamin D, a da bi se zadržao u kostima, potreban je estrogen kod žena i testosteron kod muškaraca. Normalno se koštana masa stvara tokom detinjstva do 25. godine života. Ne menja se sledećih deset godina i od 35. se normalno gubi 0,3% do 0,5% koštane mase godišnje.

KO OBOLEVA Javlja se kod oba pola, samo je kod muškaraca ređa. Estrogen kod žene određuje količinu koštane mase. Kako njegov nivo opada u menopauzi, kosti gube svoju tvrdoću. Estrogen čuva kalcijum u kostima žene. Nedovoljna količina estrogena u organizmu žena prouzrokovaće osteoporozu, čak i kada ima dovoljno kalcijuma, fosfora i vitamina D u telu. U prvih deset godina menopauze, žena izgubi od dva do tri odsto koštane mase godišnje, što je uzrok osteoporoze. Postoji i senilna osteoporoza, oko 70. godine, kao posledica slabijeg metabolizma kalcijuma. Slično je i kod muškaraca. Testosteron čuva kalcijum u kostima muškarca. Kada nivo testosterona počne da pada, počinje andropauza i povećava se rizik za nastanak osteoporoze.

DIJAGNOSTIKA Prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije, treba uraditi merenje koštane mineralne gustine DEXA metodom, koja je zlatni standard za rano otkrivanje osteoporoze. Osim za otkrivanje bolesti, DEXA metoda koristi se i za praćenje efekata terapije i procenu rizika od preloma. Metoda je bezbolna, a bazira na niskoenergetskom iks-zračenju. Pregled traje oko pet minuta, aparatima u vidu rendgena, najčešće na lumbalnoj kičmi i kuku, mada se merenja često rade i na podlaktici. Ova metoda, u cilju rane dijagnostike, neophodna je svim ženama u postmenopauzi mlađim od 65 godina sa jednim ili više faktora rizika, svim ženama koje su ušle u menopauzu pre 45. godine, svim ženama starijim od 65 godina, svim ženama u postmenopauzi sa prelomima i muškarcima starijim od 70 godina sa kliničkom sumnjom na osteoporozu. Testom se poredi koštana mineralna gustina (BMD) pacijenta sa koštanom mineralnom gustinom 30-godišnjaka, kada je koštana gustina maksimalna. Rezultat se prikazuje kao T-skor. Kako napreduje osteoporoza, tako vrednost T-skora pada.

KOJI VAM LEKARI TREBAJU Osim merenja gustine kostiju, potrebno je uraditi laboratorijske analize, pre svega kalcijuma, a zatim i hormona estrogena, testosterona, kao i hormona štitaste žlezde. Najpre se obratite reumatologu, zatim fizijatru i stručnjaku za ishranu.

TERAPIJA LEKOVIMA Pacijentima se prepisuju preparati koji sadrže kalcijum i vitamin D u terapijskim dozama, bisfosfonati - lekovi koji usporavaju razgrađivanje i gubitak koštane mase, kao i lekovi na bazi estrogena. Preporučuje se i sintetički kalcitonin - hormon štitaste žlezde koji, zajedno sa paratiroidnim hormonom, pomaže u regulaciji koncentracija kalcijuma u telu. Paratiroidni hormon (PTH), hormon paratiroidne žlezde, stimuliše kako koštanu resorpciju tako i formiranje novih kostiju. Povremena primena preparata stimuliše više formiranje nego resorpciju kostiju.

Biološka terapija, denosumab, ubrizgavanje je humanog antitela kod pacijenata s teškim oblicima osteoporoze i tumorima kostiju.

MRŠAVICE U OPASNOSTI U rizičnu grupu spadaju žene koje su anoreksične, mršave, sitnije građe, imaju malu telesnu masu, nasledni faktor, neuravnotežen menstrualni ciklus, neadekvatno se hrane, puše, uzimaju alkohol, fizički su neaktivne i ranije su imale česte prelome. Takođe su u opasnosti žene koje boluju od povišene funkcije štitaste žlezde, reumatoidnog artritisa, dijabetesa, oboljenja bubrega i koriste lekove kao što su kortikosteroidi, epileptici ili lekovi protiv zgrušavanja krvi.

OSTEOPENIJA Osteopenija je prethodnica osteoporoze. Definiše se kao smanjena gustina kostiju i ne smatra se bolešću, već jednim od faktora rizika. Ako radiolog koristi ovaj termin, znači da su kosti providnije nego što je normalno. Ukoliko se ne leči i ne kontroliše, osteopenija je uvod u osteoporozu.

Sprečite osteoporozu SUNČANJE, VEŽBANJE, ISHRANA Kosti su živo tkivo i kada redovno vežbate, one stvaraju više ćelija i postaju gušće. Hodajte što više, džogirajte, igrajte košarku ili tenis ako ste u mogućnosti, a dobro će vam doći najobičnije penjanje stepenicama! Kretanje je lek koji zamenjuje mnoge lekove, a ne postoji lek koji može zameniti kretanje!

Pošto je kalcijum najvažniji mineral za kosti, uzimajte mleko i mlečne proizvode, zeleno povrće. Ako vam lekar prepiše i vitamin D, ima ga u jajima, lososu, sardelama i ribljem ulju. Najviše ćete sebi pomoći ako svakoga dana budete na suncu najmanje 15 minuta, jer se tako stvara D vitamin.

(Ljilja Jorgovanović, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track