ZAŠTO SLABO ČUJEMO: Šta nam sve oštećuje sluh, a da nismo svesni
Foto: Profimedia

PROBLEM KOJI UTIČE NA KVALITET ŽIVOTA

ZAŠTO SLABO ČUJEMO: Šta nam sve oštećuje sluh, a da nismo svesni

Život -

Određena stanja poput godina ili bolesti, genetika, ali i moderan način života mogu biti razlog za to što slabo čujete. Prema najnovijim podacima, sve veći broj tinejdžera i adolescenata u Evropi zbog preglasnog slušanja muzike ima veoma ozbiljno oštećenje sluha.

O ovom problemu važno je govoriti upravo zato što se ne događa samo starijim ljudima, ali i zbog stigme prema korišćenju slušnih aparata. Za to je delimično kriv i izgled starih slušnih aparata, koji su bili veći i vidljivi. Ali u poslednjih nekoliko godina tehnologija je napredovala, pa su tako i slušni aparati dobili prefinjeniji izgled i skoro da se i ne primećuju.

Šta uzrokuje gubitak sluha Starost je najčešći uzrok. Jedna od tri osobe u dobi od 65. do 74. godine ima problema sa sluhom, dok se nakon 75. godine taj broj penje na dve od tri osobe. Još nije utvrđeno koji je tačan razlog gubitka sluha u starosti, ali se smatra da je to najverovatnije zbog izlaganja buci tokom života i ostalih faktora koji oštećuju mehanizam uha. Međutim, nisu samo stariji ljudi ti koji imaju problema sa sluhom.

Novorođenčad - gubitak sluha kod dece može biti posledica infekcije majke u trudnoći ili prevremenog porođaja.

Deca - Oštećenje sluha kod dece najčešće izazivaju boginje, zauške, meningitis, bakterijske infekcije uha, povrede glave i/ili uva, izlaganje buci, kao i poremećaj rada Eustahijeve cevi.

Odrasli - Kod njih oštećenje sluha može nastati kao posledica upotrebe ototoksičnih lekova, koji mogu uzrokovati oštećenje unutrašnjeg uha, dugotrajno izlaganje buci (preglasno slušanje muzike ili buka na radnom mestu), povrede glave i/ili uva i druge bolesti koje uzrokuju oštećenje unutrašnjeg uha.

Ovi simptomi ukazuju da nešto nije u redu Ako osoba kojoj pričate često traži da ponovite rečeno, možda to radi upravo zato što ne čuje dobro, a da sama toga nije svesna. Zato je vrlo važno obratiti pažnju na upozoravajuće znakove, kako kod odraslih tako i kod dece.

Znakovi koji upućuju na oštećenje sluha kod odrasle osobe - pojačan zvuk na TV - teško praćenje razgovora - osobe koje slabo čuju postaju povučene i izoluju se od drugih - ne čuju dobro pozadinske zvukove - okreću glavu, odnosno uvo prema izvoru zvuka - ne žele da govore o tom problemu

Kada posumnjati da dete ne čuje dobro Pošto deca često nisu svesna da im je sluh oštećen, postoji nekoliko znakova koje roditelji mogu uočiti: - ne reaguje na zvukove - ima neadekvatan razvoj govora - ne razume šta mu se kaže i stalno postavlja pitanje: Šta si rekla? - glasno govori, kao da viče - sve vreme pojačava TV i previše mu se približava - curi mu iz uveta - žali se na bol u uvu, uvo je često upaljeno

Terapija zavisi od uzroku Ispiranje uva primenjuje se kad je reč o običnoj ušnoj smoli koja blokira prolaz zvuka. Međutim, jedino pregledom kod lekara može se utvrditi tačan uzrok oštećenog sluha. Izlečenje u nekim slučajevima nije moguće i tada je svrha lečenja nadomestiti izgubljeni sluh što je više moguće (slušnim pomagalom) i, ako nije reč o potpunom gubitku sluha, sačuvati onaj koji osoba još ima. Kad je reč o deci predškolskog uzrasta, postoji mogućnost da je reč o poremećaju izjednačavanja pritiska u srednjem uhu, pa je ponekad potrebno hirurško lečenje.

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track