Najnovije vesti

FIZIOTERAPEUT SRĐAN ANĐELKOV: Zapadnjačka akupunktura tera bol kao od šale!
Foto: Shutterstock

ZDRAVLJE

FIZIOTERAPEUT SRĐAN ANĐELKOV: Zapadnjačka akupunktura tera bol kao od šale!

Zdravlje

Prednosti suve punkcije su višestruke: opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju u njima, stimuliše stvaranje novih mišićnih vlakana

 

Ako patite od problema s tkivom i mišićima, koji vam uzrokuju bol i ograničavaju pokrete, a dosadašnje terapije vam nisu mnogo pomogle, posebno ne lekovi za koje i ne znate koliko ste ih do sada progutali, onda ste svakako kandidat za odlazak kod fizioterapeuta.


-Trenutno je u svetu, ali i kod nas, zlatni standard kod lečenja akutnog i hroničnog bola i povreda mišića i tkiva zapadnjačka medicinska akupunktura (dry needeling/suva punkcija) - objašnjava za Lenu fizioterapeut specijalista Srđan Anđelkov, lider u Srbiji u primeni najnovijih tehnika koje rešavaju brojne mišićno-skeletne poremećaje zbog kojih pacijenti, posle respiratornih infekcija, najčešće odlaze kod lekara.

 

foto: Privatna Arhiva

 

Šta je suva punkcija?
- Zapadnjačka medicinska akupunktura je terapiju iglama koja se zasniva na ubadanju bolnih tačaka (trigger tačaka), bez korišćenja medikamenata.

 

Nije li to kineska akupunktura?
- Nije. Jednokratne igle koje se koriste su iste kao i za kinesku akupunkturu i to je njihova jedina sličnost. U odnosu na tradicionalnu kinesku akupunkturu, čiji uticaj ne odbacuje, zasnovana je na znanjima iz medicine zapadnih zemalja, posebno anatomije i neurofiziologije. Suvom punkcijom se isključivo tretira bol u mišićima i ova tehnika je priznata od Svetske zdravstvene organizacije.

 

Prvo se uspostavlja dijagnoza?
- Da, korišćenjem specijalnih manuelnih testova i tehničkih dijagnostičkih metoda (RTG, MR, UZ, CT) uspostavlja se opisna dijagnoza.

foto: Profimedia

Na šta se fizioterapeut fokusira?
- U dry needlingu se koristi vrlo mala igla. Kad se ubode u mišić, on se trgne i opušta, smanjuje kontrakcije i povećava fleksibilnost. Ujedno oslobađa mišić od toksina (vrši se oksigenacija tkiva), što utiče na smanjenje bola. Ciljanje u određenu tačku može momentalno da pomogne, ali je ipak potrebno nekoliko tretmana da bi lečenje bilo uspešnije.

 

Postoji li još neka tehnika?
- Može se postaviti i izvlačiti više igala, po obodu ili telu bolnog mišića. Postoje i modifikacije, upotrebom električnih impulsa. Tad igle služe kao elektrode, ukrštaju se manuelna i fizikalna terapija. Elektroprocedure imaju toplotni, analgetski, antiedematozni i stimulišući efekat na meko tkivo i nervna vlakna.

 

Da li su postupci sigurni?
-Veoma su sigurni, primenjuju se na vodećim svetskim klinikama. To su efikasne akademske tehnike lečenja uz pomoć ruku fizioterapeuta.

 

Da li se uvek primenjuju samostalno?
- Kao deo manualne terapije mogu da se kombinuju sa drugim terapijskim modalitetima manipulacija zglobova, mobilizacionim tehnikama, terapijskim vežbama i fizikalnim agensima.

 

Koji su benefiti?
-Višestruki su. Ima lokalno dejstvo u mišiću - poboljšava cirkulaciju, opušta ga, odnosno stimuliše stvaranje novih mišićnih vlakana. Beleži se i centralno dejstvo: povećava se nivo enzima endorfina i hormona serotonina, koji u centralnom nervnom sistemu menjaju signale između ćelija i prirodni su blokatori bola.

 

A neželjena dejstva?
- Posle tretmana može da se javi samo blaga bolnost, uklanja se brzo, hladnim gelom, istezanjem, ali i toplom kupkom. Pacijent može odmah da normalno nastavi s vežbanjem.

 

Mnogostruka dobrobit
Dry needling je pravi izbor kod hroničnog bola u vratu, leđima i ramenima, ukoliko pacijent pati od "teniskog" ili "golferskog" lakta, kod bolnog stanja stopala (plantarni fascitis), petnog trna (calcar calcanei), kompleksnih problema artritisa.

 

Nije za svakog
Kontraindikacije su kod prisustva tripanofobije - straha od igle, trudnoće, vaskularnih problema, abnormalnih krvarenja, otvorenih rana, infekcija, dijabetesa, epilepsije, kod dece.

 

Svet stigao u Srbiju
U terapiji bola u mišićima već pola veka se koristi zapadnjačka akupunktura, a najviše se primenjuje u Skandinaviji, Velikoj Britaniji, drugim evropskim zemljama, SAD, Australiji. U Srbiji je registrovana pre skoro tri godine.

 

Savet plus
- Živite zdravo i redovno vežbajte
- Ako ne znate šta je dobro za vaše zdravlje, obavezno se konsultujte s lekarom
- Pri izboru ili aktivnosti vežbi u teretani insistirajte na pravilnom, anatomskom položaju kičme
- Leđa ne bole samo zbog povrede, morate češće da ustajete i šetate ako radite posao koji iziskuje dugotrajno sedenje
- Održavajte razumnu telesnu težinu, gojazni su skloniji bolu u leđima
- Teret uvek dižite iz čučnja, pravih leđa i stopala potpuno oslonjenih na tlo
- Ležanje dolazi u obzir samo 48 sati od trenutka kad se javi bol. Ustanite i krećite se oprezno koliko vam bol dozvoljava.

foto: Profimedia

(Branka Mitrović, Foto:Shutterstock)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...