FIZIOTERAPEUT SRĐAN ANĐELKOV: Zapadnjačka akupunktura tera bol kao od šale!
Foto: Shutterstock

ZDRAVLJE

FIZIOTERAPEUT SRĐAN ANĐELKOV: Zapadnjačka akupunktura tera bol kao od šale!

Život -

Prednosti suve punkcije su višestruke: opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju u njima, stimuliše stvaranje novih mišićnih vlakana

Ako patite od problema s tkivom i mišićima, koji vam uzrokuju bol i ograničavaju pokrete, a dosadašnje terapije vam nisu mnogo pomogle, posebno ne lekovi za koje i ne znate koliko ste ih do sada progutali, onda ste svakako kandidat za odlazak kod fizioterapeuta.

-Trenutno je u svetu, ali i kod nas, zlatni standard kod lečenja akutnog i hroničnog bola i povreda mišića i tkiva zapadnjačka medicinska akupunktura (dry needeling/suva punkcija) - objašnjava za Lenu fizioterapeut specijalista Srđan Anđelkov, lider u Srbiji u primeni najnovijih tehnika koje rešavaju brojne mišićno-skeletne poremećaje zbog kojih pacijenti, posle respiratornih infekcija, najčešće odlaze kod lekara.

foto: Privatna Arhiva

Šta je suva punkcija? - Zapadnjačka medicinska akupunktura je terapiju iglama koja se zasniva na ubadanju bolnih tačaka (trigger tačaka), bez korišćenja medikamenata.

Nije li to kineska akupunktura? - Nije. Jednokratne igle koje se koriste su iste kao i za kinesku akupunkturu i to je njihova jedina sličnost. U odnosu na tradicionalnu kinesku akupunkturu, čiji uticaj ne odbacuje, zasnovana je na znanjima iz medicine zapadnih zemalja, posebno anatomije i neurofiziologije. Suvom punkcijom se isključivo tretira bol u mišićima i ova tehnika je priznata od Svetske zdravstvene organizacije.

Prvo se uspostavlja dijagnoza? - Da, korišćenjem specijalnih manuelnih testova i tehničkih dijagnostičkih metoda (RTG, MR, UZ, CT) uspostavlja se opisna dijagnoza.

foto: Profimedia

Na šta se fizioterapeut fokusira? - U dry needlingu se koristi vrlo mala igla. Kad se ubode u mišić, on se trgne i opušta, smanjuje kontrakcije i povećava fleksibilnost. Ujedno oslobađa mišić od toksina (vrši se oksigenacija tkiva), što utiče na smanjenje bola. Ciljanje u određenu tačku može momentalno da pomogne, ali je ipak potrebno nekoliko tretmana da bi lečenje bilo uspešnije.

Postoji li još neka tehnika? - Može se postaviti i izvlačiti više igala, po obodu ili telu bolnog mišića. Postoje i modifikacije, upotrebom električnih impulsa. Tad igle služe kao elektrode, ukrštaju se manuelna i fizikalna terapija. Elektroprocedure imaju toplotni, analgetski, antiedematozni i stimulišući efekat na meko tkivo i nervna vlakna.

Da li su postupci sigurni? -Veoma su sigurni, primenjuju se na vodećim svetskim klinikama. To su efikasne akademske tehnike lečenja uz pomoć ruku fizioterapeuta.

Da li se uvek primenjuju samostalno? - Kao deo manualne terapije mogu da se kombinuju sa drugim terapijskim modalitetima manipulacija zglobova, mobilizacionim tehnikama, terapijskim vežbama i fizikalnim agensima.

Koji su benefiti? -Višestruki su. Ima lokalno dejstvo u mišiću - poboljšava cirkulaciju, opušta ga, odnosno stimuliše stvaranje novih mišićnih vlakana. Beleži se i centralno dejstvo: povećava se nivo enzima endorfina i hormona serotonina, koji u centralnom nervnom sistemu menjaju signale između ćelija i prirodni su blokatori bola.

A neželjena dejstva? - Posle tretmana može da se javi samo blaga bolnost, uklanja se brzo, hladnim gelom, istezanjem, ali i toplom kupkom. Pacijent može odmah da normalno nastavi s vežbanjem.

Mnogostruka dobrobit Dry needling je pravi izbor kod hroničnog bola u vratu, leđima i ramenima, ukoliko pacijent pati od "teniskog" ili "golferskog" lakta, kod bolnog stanja stopala (plantarni fascitis), petnog trna (calcar calcanei), kompleksnih problema artritisa.

Nije za svakog Kontraindikacije su kod prisustva tripanofobije - straha od igle, trudnoće, vaskularnih problema, abnormalnih krvarenja, otvorenih rana, infekcija, dijabetesa, epilepsije, kod dece.

Svet stigao u Srbiju U terapiji bola u mišićima već pola veka se koristi zapadnjačka akupunktura, a najviše se primenjuje u Skandinaviji, Velikoj Britaniji, drugim evropskim zemljama, SAD, Australiji. U Srbiji je registrovana pre skoro tri godine.

Savet plus - Živite zdravo i redovno vežbajte - Ako ne znate šta je dobro za vaše zdravlje, obavezno se konsultujte s lekarom - Pri izboru ili aktivnosti vežbi u teretani insistirajte na pravilnom, anatomskom položaju kičme - Leđa ne bole samo zbog povrede, morate češće da ustajete i šetate ako radite posao koji iziskuje dugotrajno sedenje - Održavajte razumnu telesnu težinu, gojazni su skloniji bolu u leđima - Teret uvek dižite iz čučnja, pravih leđa i stopala potpuno oslonjenih na tlo - Ležanje dolazi u obzir samo 48 sati od trenutka kad se javi bol. Ustanite i krećite se oprezno koliko vam bol dozvoljava.

foto: Profimedia

(Branka Mitrović, Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track