PRONAĐEN SPAS OD RAKA?! Naučnici otkrili kod za samouništenje! U našem organizmu postoji već 800 MILIONA GODINA!
Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVANJE

PRONAĐEN SPAS OD RAKA?! Naučnici otkrili kod za samouništenje! U našem organizmu postoji već 800 MILIONA GODINA!

Život -

Naučnici sa Univerziteta Nortvest otkrili su da naše ćelije mogu same da unište, odnosno da imaju svojevrstan "kod za samouništenje" koje samo treba aktivirati.

Veruju se da je nastao u davna vremena, pre 800 mililiona godina, kako bi ljudsku vrstu štitio od bolesti. Tada je ugrađen u ribonukleinsku kiselinu (RNK).

Trenutno, kada te ćelije osete da mutiraju u rak, aktiviraju "kod za samouništenje", ali često su nemoćne kod agresivnih vrsti tumora. U tom slučaju se veštački podstiču pomoću lekova, ali to ima određene nuspojave.

Naučnici istražuju kako da upravljaju njima u budućnosti i usmere ih u većem broju na uništavanje opakih bolesti. Kažu da je taj kod prisutan u svim ćelijama pa tako i u onima koje su maligne.

foto: Profimedia

Ako uspeju u tome, to bi moglo da znači kraj iscrpljujućih hemoterapija kojima ih se sada uništava, a imaju neugodne nuspojave.

"Sada znamo da u ćelijama postoji kod za samouništenje i mogli bi ga da ga pokrenemo i tako izbegnemo hemoterapije ili intervenciju u genomima. Mogli bismo koristiti tu malu RNK, pustiti je u ćeliju tumora pa pritisnuti tipku za samouništenjem", objasnio je Markus E. Piter, stručnjak za metabolizam karcinoma i glavni autor studije koji ima viziju kako doći do toga da se kod kontroliše, odnosno da ga aktiviramo po potrebi.

foto: Shutterstock

"Kada bismo mogli da ih sintetički dupliramo, lako bismo mogli da postanemo mnogo snažniji. Cilj nam nije bio da otkrijemo novu hemijsku tvar, već slediti prirodu i upotrebljavati ono što je stvorila. Na temelju ovog istraživanja mogli bismo napraviti veštačku mikro RNK, ali mnogo snažniju u uništavanju karcinoma od one koju je priroda stvorila", rekao je ovaj stručnjak.

Kurir.rs/Daily Mail/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track