Najnovije vesti

VISOK PRITISAK SNIŽAVA SE ČOKOLADOM: Dijeta za hipertenziju treba da sadrži ovu namirnicu
Foto: Shutterstock

PRIRODNI LEKOVI

VISOK PRITISAK SNIŽAVA SE ČOKOLADOM: Dijeta za hipertenziju treba da sadrži ovu namirnicu

Zdravlje

Visok krvni pritisak ne snižava se samo lekovima, već i prirodnim putem - ishranom koja pomaže u borbi protiv hipertenzije, piše Lepa & Srećna.

Nije neophodno da pređete na vegetarijansku ishranu, ali treba da smanjite unos mesa a da jedete što više voća i povrća. Pri tome, važno je da smanjite količinu soli, odnosno da time ograničite unos natrijuma. Imajte u vidu da je ljudskom organizmu potrebno vrlo malo natrijuma i da je dovoljno 2 grama soli dnevno.

Međutim, dijeta za hipertenziju ne treba da samo izbacuje namirnice sa vašeg jelovnika - dosta toga treba i da dodate. Jedite više ribe, žitarice radi unosa dijetnih vlakana i na kraju se zasladite - crnom čokoladom!

Naučnici otkrivaju da je crna čokolada bogata flavonolima, supstancama koje smanjuju i sistolni i dijastolni pritisak. Naime, ove materije se povezuju sa stvaranjem azot monoksida, supstance koja širi krvne sudove i olakšava protok krvi. Samim tim, snižava i krvni pritisak!

Pri tome, treba da birate onu čokoladu u kojoj kakao čini veći procenat - što više kakao čestica, to će bolje delovati na visok pritisak.

Tako će u 100 grama crne čokolade biti oko 50 grama flavonoida, a u mlečnoj čokoladi tek oko 15 grama. Ne zaboravite da će crna čokola sniziti i nivo lošeg LDL holesterola i podići nivo dobrog, odnosno HDL holesterola.

SA SAJTA LEPA & SREĆNA PROČITAJTE JOŠ:

OVO MESO OBARA VISOK PRITISAK: kako da uživate u hrani i pobedite hipertenziju

VISOK PRITISAK TRPITE, ALI OVAJ SIMPTOM NE SMETE DA IGNORIŠETE: kako da prepoznate MALIGNU hipertenziju!

OBORITE VISOK PRITISAK U 5 KORAKA: zaboravite lekove, ovo je najbolje protiv hipertenzije

Kurir.rs

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...