Najnovije vesti

DA LI PUN MESEC LOŠE UTIČE NA ZDRAVLJE? Narodno verovanje svi znate, ali evo šta kažu NAUČNICI!
Foto: Profimedia

POTVRĐENO JE

DA LI PUN MESEC LOŠE UTIČE NA ZDRAVLJE? Narodno verovanje svi znate, ali evo šta kažu NAUČNICI!

Zdravlje

Gravitacija Meseca u njegovim različitim menama u priličnoj meri utiče na zdravlje ljudi. Ovo se posebno odnosi na bubrežne bolesnike, kod kojih se pokazalo da je intenzitet bola zbog aktivnosti kamenja znatno pojačan za vreme punog meseca.

 

Uticaj Mesečeve gravitacije u različitim menama utiče i na balans vode u ljudskom organizmu, ritam spavanja i pojavu nesanice, a kod žena u velikoj meri deluje i na menstrualni ciklus, tvrdi britanski alternativac dr Metju Silverston, na osnovu obavljenih istraživanja.

 

foto: Profimedia

Australijski istraživači su otišli još dalje, tvrdeći da su nasilno ponašanje i drugi poremećaji među mentalno obolelim osobama češći baš za vreme punog Meseca.

 

Naučnici radoznalog duha Mesečev uticaj nazivaju i "transilvanijska hipoteza". Ovaj pojam obuhvata tumačenje da Mesec ne deluje samo gravitacijskom silom već menja i Zemljino magnetno polje. Iako skeptici ovo tumačenje odbacuju kao neosnovano, britanski istraživači rukovođeni dr Piterom Perkinsom dokazali su, na osnovu ankete sprovedene među kolegama, da je za vreme punog meseca broj poziva upućen hitnoj pomoći povećan za tri procenta. Nasuprot ovome, za vreme mladog meseca broj poziva opada za šest posto.

 

foto: Profimedia

Kurir.rs/Novosti, Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...