DR GORICA ĐOKIĆ O GLAVOBOLJI: Stres i genetika uzimaju sve veći danak
Foto: Profimedia

BOLOVI U GLAVI SVE ČEŠĆI PROBLEM

DR GORICA ĐOKIĆ O GLAVOBOLJI: Stres i genetika uzimaju sve veći danak

Život -

Ako se glavobolja javi naglo, ako je nepodnošljiva, praćena povraćanjem, ukočenošću vrata, smetnjama vida, govora ili poremećajima stanja svesti, ne uzimajte sami lekove protiv bolova. Doktor će za svakog od vas odrediti specifičnu terapiju

Sigurno vam se, bar jednom, činilo kao da neko vašu glavu steže čvrstim obručem. Nisu retkost ni bol na jednoj strani lica, natečen kapak, pulsiranje temena ili čela, snažna nelagodnost u zadnjem delu glave. Bolove ne osećaju samo odrasli, oni prate i decu i adolescente. Tegobe obično brzo prođu, ali ako se uporno ponavljaju, trebalo bi da odete kod lekara.

I ako se glavobolja javi naglo, ako je nepodnošljiva, praćena povraćanjem, ukočenošću vrata, smetnjama vida, govora ili poremećajima stanja svesti, ne treba sami da uzimate lekove protiv bolova. Doktor će za svakog od vas odrediti specifičnu terapiju, savetuje čitaoce Lene dr sc. med. Gorica Đokić, specijalista neurologije. U suprotnom, ozbiljne zdravstvene posledice, koje uključuju i moždani udar, mogu da ugroze vaš život.

Kako nastaje glavobolja? - Ovaj čest zdravstveni simptom može da bude posledica velikog broja stanja - od stresa do početka viroze. Mamurluk je takođe uzrok, ali i upala sinusa (bol u čelu i jagodicama), koja prati mnoge ovih hladnih decembarskih dana.

Koja je prva pomoć? - Može pomoći tuširanje toplom vodom i inhalacija upravo kod bola izazvanog upalom sinusa. Kad boli zadnji deo glave, protegnite se malo, udahnite svež vazduh.

foto: Profimedia

A kada nas boli genetika? - Nije ona jedini krivac. Tačno je da oko 90 odsto osoba s migrenom ima u familiji nekog ko je od nje bolovao ili boluje, ali jednu od najčešćih primarnih glavobolja pospešuju i stres, vremenske prilike, promene u ritmu spavanja, alkohol, puno kofeina, neke vrste hrane. Ovih dana najčešći uzrok su promene barometarskog pritiska.

Šta je krivac za tenzione glavobolje? - Jak, tup bol u vidu stezanja, trnjenja, pritiska u većem delu glave ili celoj glavi rezultat je napetosti, ali i degenerativnih promena u vratnom delu kičme. Sreće se često kod dece koja neadekvatno sede u školi, ali i koja su opterećena gradivom i zahtevima roditelja i nastavnika. Više od 75 odsto mladih bar jednom godišnje dobro zaboli glava.

A kod odraslih? - Najčešće su odraz anksioznog poremećaja, javljaju se i kao komplikacija neadekvatnog lečenja migrene i drugih vidova glavobolja. Mogu da muče ljude skoro svaki dan.

Kako da smirimo strasti? - Značajan deo onesposobljavajućeg tereta koji glavobolje nose, posebno migrena, pripada psihijatrijskim stanjima. Postoje brojne studije koje potvrđuju povezanost, što ima značajne implikacije na dijagnostiku i bolje razumevanje migrene kao kompleksne neurološke bolesti, ali i na terapiju.

Šta je rešenje? - Pacijenta moramo da sagledamo kao specifičnu osobu, individuu, i pažljivo ga saslušamo. Lakše će se odrediti terapija koja će imati pozitivan učinak. Treba znati da svaka glavobolja može da se pobedi.

Može li priroda da pomogne? - Može. Ako je organizam dehidriran, pomoći će čaša vode posle prvog znaka glavobolje. Efikasni su i čajevi od ruzmarina i đumbira. Ali ako je glavobolja uporna, može da se pobedi samo pravilnom terapijom, koju će lekar da odredi.

Terapija mora da se menja Osoba ženskog pola, starosti oko 45 godina, s najmanje tri napada migrene mesečno u trajanju dužem od 24 sata, što se uklapa u kriterijume za tešku migrenu, tipičan je primer pacijenta koji dugo pije isti lek. Rešenje je češća promena terapije: mora da bude specifična/individualna, sklona korekcijama.

foto: Shutterstock

Migrena - bolest velegrada Migrene su vaskularna oboljenja i uzrokuje ih povećana osetljivost krvnih sudova mozga, na šta presudno utiču stresne životne situacije, posebno u većim gradovima. Najtipičniji napad se manifestuje osećajem praznine u glavi, skoro uvek su prisutni mučnina i povraćanje. Promenljivo i hladno vreme utiče na intenziviranje bola, a manjak sna i boravak u bučnim i zadimljenim prostorijama pogoršava bolest. Pomozite sebi, izbegavajte dimljene i konzervirane suvomesnate proizvode, zdrav način života koji podrazumeva pravilnu ishranu i fizičku aktivnost treba da bude vaš prvi izbor.

Žene više pate S menstrualnim ciklusom povezuje se 60% glavobolja. Jak bol obično traje duže od 72 č, a terapija mnogo ne pomaže, a posebno ako žene puše i uzimaju hormonsku kontracepciju - povećavaju rizik od razvoja moždanog udara.

(Branka Mitrović, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track