NIKO OD NJIH NIKAD NIJE OBOLEO DO RAKA: Mnogi ih ismevaju, smatraju zaostalim i primitivnim, a OVO je ključno za njihovo ZDRAVLJE i DUG ŽIVOT
Foto: Shutterstock

Istraživanje

NIKO OD NJIH NIKAD NIJE OBOLEO DO RAKA: Mnogi ih ismevaju, smatraju zaostalim i primitivnim, a OVO je ključno za njihovo ZDRAVLJE i DUG ŽIVOT

Život -

Nedavna studija objavljena u časopisu "Cancer Causes and Control" (Uzroci i kontrola raka), otkriveno je da među Amišima gotovo da nema slučajeva raka i da su oni najzdraviji ljudi u Americi.

foto: Profimedia

Stručnjaci sa Univerziteta u Ohaju pokrenuli su studiju o Amišima kako bi otkrili da li njihov način života utiče na povećanje rizika od dobijanja raka. Međutim, ono što su otkrili ih je pomalo iznenadilo.

Otkriveno je da Amiši imaju znatno manje šanse da obole od raka u odnosu na ostatak stanovništva, pa su stručnjaci odlučili malo bolje da istraže njihov način života, ishranu...

Mnogi Amiši ne puše i ne piju i uglavnom nisu promiskuitetni, što je stručnjake dovelo do zaključka da ovakav način života ima zaita važnu ulogu za zdravlje, što nije novost, ali svakako potvrđuje dosadašnja istraživanja.

foto: Profimedia

Među ostalim faktorima je i količina fizičkog rada. Mnogi Amiši se bave poljoprivredom, građevinom i drugim poslovima koji zahtevaju ogromnu količinu fizičke aktivnosti koja ih čini zdravima.

Dok ostatak Amerike, ali i ostatka sveta dobar deo vremena u danu provodi ispred malih ekrana, Amiši vredno rade, sami izrađuju svoj namještaj, grade svoje kuće i masovno bave proizvodnjom raznim dobara.

Stručnjaci veruju da kombinacija svega navedenog doprinosi njihovom odličnom zdravlju. Osim toga, zabeleženo je da Amiši žive i nekoliko godina duže od proseka.

foto: Profimedia

Još jedan važan faktor jest činjenica da Amiši sami uzgajaju svoju hranu. Koriste se organskim metodama kojima se dobija zdravo voće i povrće, zdravo mleko i meso i neobrađena hrana kakvu mnogi na svetu nikada nisu probali ili su je konzumirali davno, sedamdesetih i osamdesetih kada tržište prerađenih prehrambenih proizvoda nije bilo tako veliko kao danas.

Iako mnogi ismevaju njihov način života, smatraju ih zaostalima i primitivnima, posvećenost Amiša 'prostom' životu uz čistu lokalnu hranu koja im donosi dobro zdravlje predstavlja način života o kojem zapravo govore mnoga istraživanja i potvrđuju ga kao ključan za dobro zdravlje.

foto: Profimedia

Kurir.rs/express.hr/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track