ZAŠTO JE SMEH DOBAR ZA ZDRAVLJE:  Smehoterapija spasava život
Foto: Profimedia

SAZNAJTE

ZAŠTO JE SMEH DOBAR ZA ZDRAVLJE: Smehoterapija spasava život

Život -

Znamo da stres prouzrokuje mnoge zdravstvene probleme, a najbolje oružje protiv stresa upravo je smeh. Smehom aktiviramo veliki broj mišića i izlučuje se hormon sreće endorfin. Istraživanja su pokazala da on takođe pozitivno utiče na krvotok, rad srca i pluća, kao i na imunološki sistem

Smehoterapija smanjuje napetost mišića i bolove koji mogu da nastanu usled te napetosti. Zbog povećanog izlučivanja endorfina u mozgu se smanjuje sam doživljaj bola. Samo telo ne može da raspozna razliku između pravog, iskrenog osmeha i lažnog smeha. Međutim, ako naterate sebe da se smejete i to počne kao lažni smeh, skoro će postati iskren. Bilo šta što može da vas nasmeje ili pokušaji da sami sebe nasmejete su dobri za vaš organizam. Upravo na ovome se zasniva smehoterapija.

Smehoterapija

Smehoterapija je posebna tehnika koja želi da poboljša psihičko i fizičko zdravlje putem smeha. Ovo je moderna tehnika alternativne medicine koja praktikuje dva tipa smeha: pravi i lažni, i usmerava ih u svoju korist. Sastoji se iz dva dela. Jedan deo je teorijski i bavi se učenjem beneficija smeha, drugi deo je praktičan i bavi se raznim vežbama istezanja i poverenja. Može da se radi samostalno i u grupi. Ova tehnika je važna za lično razvijanje i sazrevanje, poboljšava poverenje i samopouzdanje.

Vežbe

Možete i sami da vežbate kad god imate vremena, a naročito kad ste lošeg raspoloženja ili utučeni. Ove vežbe mogu delovati naivno, ali zaista pomažu.

Prva vežba: Stanite na vrhove prstiju i podignite ruke uvis. U isto vreme kroz smeh izgovorite glasno slog "ha". Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi i brzo spustite ruke i vratite se u normalan položaj. Ponovite isto sa slogovima "he", "hi", "ho" i "hu".

Druga vežba: Stanite stabilno, s polurazmaknutim nogama, opustite ramena, opustite mišiće lica, osmehnite se, zatvorite oči i setite se neke simpatične ili komične situacije kojoj ste prisustvovali. Zatim dišite duboko i izdišite presečeno. Počnite da izdišete sa slogovima iz prethodne vežbe. Počeće kao lažni smeh, ali će veoma brzo prerasti u iskreni.

Treća vežba: Stanite ispred ogledala i menjajte izraze lica. Pravite grimase, smejte se. Možete da radite i u paru s nekim tako što ćete imitirati jedno drugo.

Četvrta vežba: Dokazano je da je dečji smeh nešto što može da nasmeje svakoga. Savetujemo vam da na internetu nađete snimak dečjeg smeha i odmah ćete i vi početi da se smejete.

(Kurir, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track