POMEŠALA JE KAŠIKU SODE BIKARBONE SA SOKOM OD POLA LIMUNA: Pogledajte šta se sve desilo njenom organizmu! (RECEPTI)
Foto: Profimedia

DOBRO ZA SVE

POMEŠALA JE KAŠIKU SODE BIKARBONE SA SOKOM OD POLA LIMUNA: Pogledajte šta se sve desilo njenom organizmu! (RECEPTI)

Život -

Soda bikarbona i limun su sastojci koji imaju mnogo prednosti na naše zdravlje, ali i za čišćenje kuće. Kao lek soda bikarbona se najčešće koristi za lečenje žgaravice, ali može pomoći i kod lečenja akni i kandide.

Smesa od sode bikarbone i limuna korisna je za čišćenje lica i uklanjanja mrtvih ćelija kože, ali i za izbeljivanje zuba.

foto: Profimedia

Neki smatraju da kombinacija sode bikarbone i limunovog soka može pomoći u lečenju raka. Mnoge se namirnice smatraju anti-kancerogenima, posebno prirodni sastojci koji su antioksidansi i alkani. Ipak, samo zato što imaju te prednosti ne znači da nam mogu pomoći u lečenju raka, ali imaju neke koristi za sprečavanje nastanka raka.

Zdrava ishrana koja uključuje limun i sodu bikarbonu ima prednost na zdravlje jer:

Alkalizuje – kombinacija limuna i sode bikarbone ima alkalizirajuće delovanje na telo što pomaže kod acidoze – stanja prekomerne kiselosti krvi koje nastaje kada bubrezi ne izbacuju kiselinu iz tela ili kada telo proizvodi previše kiseline. Takođe je odlično sredstvo za zdravlje bubrega jer pomaže pri izbacivanju toksine iz tela.

foto: Profimedia

Dobri su za probavu – kombinacija limuna i sode bikarbone odlična je za poboljšanje probave, ali pomaže i kod nadutosti i refluksa želudca.

Pročišćavaju – limun i soda bikarbona pomažu pri čišćenju jetre i pružaju dovoljno vitamina C, fosfora i antioksidansa za zadovoljavanje svakodnevnih potreba.

Regulišu nivo LDL holesterola (loš kolesterol) i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje.

Soda bikarbona i limun za rak

Ono što je najbitnije za dobro zdravlje je održavanje pH ravnoteže u telu. Idealna pH vrednost krvi bi trebala biti blago lužnata, oko 7.4 pH, ali stvaranje idealnog svakodnevnog niova pH u telu može biti teško.

Toksini kojima smo izloženi kroz hranu, okolinu, način života i stres mogu stvoriti kiselost organizma što pogoduje širenju kancerogenih ćelija. Korištenje sode bikarbone može pomoći kod usporavanja rasta kancerogenih ćelija i ravnoteže unutrašnjosti tela tako da ćelije ne mogu preživeti. U slučaju raka, ovo znači promena unutrašnjeg stanja iz kiselog u lužnato.

Recept: Pomešajte sok od pola limuna i 1 kašičice sode bikarbone u čaši vode te to popijte. Samo pripazite da popijete napitak 30 minuta pre i barem 2 sata nakon obroka jer će neutralizovati želučanu kiselinu koja je dobra za probavu.

foto: Profimedia

Limun i soda bikarbona za mršavljenje

Soda bikarbona i voda poboljšavaju lošu probavu. Soda bikarbona se koristi i kao suplement za sportiste koji sprovode treninge izdržljivosti i snage. Za mršavljenje soda bikarbona neće pomoći.

S obzirom na to da soda bikarbona olakšava probavu jer neutralizuje želučanu kiselinu neki smatraju kako pomaže pri smanjenja postotka telesne masti. Ali u stvarnosti nema direktan uticaj na telesnu mast – niti ne poništava količine kalorija koju konzumirate.

Limunov sok takođe nije namirnica koja će vam pomoći kod mršavljenja, ako se i dalje nezdravo hranite. Ipak, limun sadrži pektin koji pomaže kod toga da se duže osećate sitima. Ako zamenite napitke koji sadrže puno kalorija s limunovim sokom, onda on može pomoći kod mršavljenja jer unosite manje kalorija u telo.

Soda bikarbona i limun za čišćenje

Soda bikarbona i limun prirodna su sredstva za čišćenje. Limun dezinfikuje površine i njegova kisela pH vrednost pomaže da se otope masnoću, a soda bikarbona pomaže kod ribanja masnih površina. Kada koristite limun i sodu bikarbonu možete očistiti sve od rerne do vrata tuš kabine.

Pospite sodu bikarbonu na površinu koju je potrebno očistiti. Presecite limun na pola, iscedite, i sunđer umočite u sok od limuna i čistite površinu na koju ste stavili sodu bikarbonu. To pomaže kod čišćenja:

* daske za sečenje,

* frižidera,

* površina u kupatilu, * kuhinjskih površina, * zamrzivača, * umivaonika i česme, * mrlja u plastičnim posudama za hranu.

foto: Profimedia

Za čišćenje rerne preporučuje se da pomešate sirće i limunov sok u omeru 2:1. Otopinom poprskajte rernu i ostavite 5 minuta. Zatim pospite sodu bikarbonu i ostavite dodatnih 10 minuta. Nakon 10 minuta samo prebrišite rernu.

Masnoća u mikrotalasnoj: Šoljica s vodom stavite u mikrotalasnu, a pored šoljice stavite posudicu s tri kašike limunovog soka. Grejte dok limunov sok ne provri. Kada provri, ugasite mikrotalasnu i nemojte otvarati vrata rerne 10 minuta – ostavite da se unutrašnjost potpari i zatim pobrišite.

Zapušeni odvodi: Sodu bikarbonu sipajte u odvod s limunovim sokom i to će pomoći kod začepljenih odvoda i omogućiti protok vode.

Soda bikarbona i limun za lice

foto: Profimedia

Antiseptička i antiupalna svojstva ovih dveju namirnica pomažu kod lečenja uzroka kao i smanjenja akni i drugih nepravilnosti na koži.

Neujednačeni ten kože problem je mnogih. Ako želite svežiji i ujednačeniji ten soda bikarbona i limun jeftini su sastojci koji mogu pomoći. Pomažu kod ravnoteže pH vrednosti kože što je važno za održavanje čiste kože. Ova kombinacija pomaže da očistite lice jer čisti pore i uklanja mrtve ćelije kože. Osvežavaju kožu i pružaju joj zdrav izgled.

Toner: Iscedite limun i stavite ga u 3/4 šoljice vode. Dodajte 1 kašičicu sode bikarbone i tupferom nanesite otopinu na područje akni. Ostavite otprilike 15 minuta i isperite hladnom vodom.

Za čišćenje lica: Pomešajte 2 kašičice sode bikarbone, 1/4 šoljicu limunovog soka i 2 kašičice smeđeg šećera. Mešajte dok se sastojci ne povežu i zatim namažite na vlažnu, očišćenu kožu. Umasirajte smesu u kožu prstima fokusirajući se na suve mrlje ili problematična područja. Ostavite da se maska upije na 10 minuta i isperite mlakom vodom.

Maska za lice: Pomešajte 1 kašičicu limunovog soka, 1 kašičicu sode bikarbone i 1 kašičicu meda u maloj posudici. Konzistencija smese bi trebala biti poput paste, ako je preretka dodajte više sode bikarbone. Masku namažite na lice i vrat kružnim pokretima. Ostavite na koži 5-15 minuta. Osetićete zatezanje i blago peckanje. Masku uklonite s vlažnim peškirom koristeći kružne pokrete dok se koža u potpunosti ne očisti. Na kraju isperite lice hladnom vodom i namažite s kremom za lice.

Soda bikarbona i limun za lice – nuspojave

Soda bikarbona i limun za lice imaju mnogo prednosti, ali se trebaju pažljivo koristiti. Limun zbog kiselosti može oštetiti kožu, a uzrokuje i fotoosjetljivost – koža kod direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti postaje podložna oštećenju.

Zdrava koža je malo kisela što stvara zaštitu i važno je za zdravlje kože. Nega lica sodom bikarbonom može ukloniti prirodno ulje koje se luči iz kože lica, promeniti pH kože i ukloniti određenu količinu prirodnih bakterija na površini kože koje sprečavaju nastanak infekcije i akni. Ako se previše koristi može uticati na kožu tako da će ona biti podložna infekcijama i brojnim kožnim nepravilnostima poput mitesera.

Soda bikarbona i limun za zube

Beli zubi mogu prolepšati Vaš osmeh i poboljšati Vaše samopouzdanje. Srećom, ne morate trošiti mnogo novca na proizvode kako bi ih učinili beljima. Možete ih izbeliti uz pomoć sode bikarbone i limuna.

Recept: Pomešajte pola kašičice sode bikarbone s par kapi limunovog soka ili vode. Zatim, smesu namažite na zube koristeći prst ili četkicu. Ostavite da smesa stoji na zubima 2 minute. Isperite sodu bikarbonu iz usta i operite zube s pastom za zube, a sam postupak možete ponoviti svaki drugi dan.

Za bolji rezultat možete s gazom ukloniti višak pljuvačke sa zuba i zatim namazati smesu. Takođe preporučuje se da umočite četkicu u pastu, pa ju onda mažete na zube za ujednačeno izbeljivanje. Možete i umočiti mokru četkicu u sodu bikarbonu i samo s njom očistiti zube, ali će okus biti intenzivan.

Soda bikarbona – nuspojave

Soda bikarbona ima brojne prednosti na naše zdravlje, kožu i za čišćenje, ali preterano korištenje sode bikarbone može izazvati loše posledice. Nuspojave preteranog korištenja sode bikarbone su:

nadutost, mučnina, natekle ruke, stopala ili zglobove, debljanje, bolovi u mišićima, psihičke promjene (iritabilnost, zbunjenost, problemi s pamćenjem), povraćanje, slabost, osip.

Ako tokom korištenja sode bikarbone primetite neke nuspojave odmah prestanite s korištenjem i u težim slučajevima posetite svog lekara kako bi na vreme sprečili daljnji razvoj problema sa zdravljem.

krenizdravo.rtl.hr

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track