DR IVAN BALJOŠEVIĆ: Kad je neophodna operacija krajnika
Foto: Profimedia

ČEST DEČJI PROBLEM S GRLOM

DR IVAN BALJOŠEVIĆ: Kad je neophodna operacija krajnika

Život -

Svaka infekcija počinje s infekcijom nosa. Od kijavice, moglo bi se reći banalne bolesti, kad tonzile zakažu, proces može da krene na uvo, pluća, druge organe. Nekada je samo hirurška intervencija put u oporavak

Vlažno i hladno vreme zimi idealno je za razvijanje infekcija u grlu deteta. Bolovi, pečenje i iritacije pri gutanju najčešće su kod mališana koji borave u kolektivu, što pretpostavlja i slabije unošenje hrane. Genetsku sklonost ka oboljenjima krajnika takođe ne treba zanemariti, a ukoliko se tegobe često ponavljaju - nije isključeno uklanjanje tonzila hirurškim putem.

Kada krajnici imaju zaštitnu funkciju, koliko su česte komplikacije i zašto roditelji ne bi trebalo da leče decu na svoju ruku, čitaoce Lene upućuje prim. dr sc. med. Ivan Baljošević, načelnik Odeljenja za stacionarno lečenje sa operativnim blokom Službe za otorinolaringologiju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić", jedine pedijatrijske ORL službe u zemlji u kojoj se obavljaju kompletna dijagnostika, lečenje i rehabilitacija dece sa urođenim i stečenim oboljenjima uva, grla i nosa.

foto: Privatna Arhiva

Kakva je uloga krajnika? - Imaju zaštitnu funkciju. Krajnici čine prvi odbrambeni štit od delovanja spoljašnjih infektivnih agenasa, oni analiziraju sve strane čestice koje prilikom udisanja ulaze u organizam. Palatinalni krajnici su najveći između četvrte i osme godine, a posle 18. polako atrofiraju.

Zbog čega se užare? - Rino virusi i adenovirusi, virusi influence i parainfluence najčešći su uzroci infekcije grla, posebno kod dece mlađe od tri godine. Pošto gornji disajni putevi deteta ne predstavljaju sterilnu sredinu jer se u njima nalazi veliki broj mikroorganizama, često se nadovezuju i bakterijske infekcije. Lepe se posebno za treći krajnik, grlo boli, mogu da izazovu dodatne komplikacije.

Imaju li svi treći krajnik? -Naizraženiji je negde do treće godine, imaju ga sva deca. Tad najviše i pravi probleme. S godinama se ovo limfno tkivo smanjuje, a u 12. potpuno nestaje.

U čemu je njegova tajna? -Treći krajnik, za razliku od preostala dva koji su u kapsulama, liči na ogoljeni žbun. Raste kad nastupi infekcija, a ako su infekcije česte, trenutni oporavak neće pomoći da se smanji. U tom slučaju ne predstavlja više nikakvu odbranu organizma od infekcije.

Šta se onda dešava? - Treći krajnik, koji se nalazi iza nosa (iznad mekog nepca, direktno iza nosne šupljine), postaje žarište infekcija jer se u njegovim rupicama nalaze bakterije koje se aktiviraju čim nastanu povoljni uslovi za njih. To su kontakt sa bolesnim osobama, boravak u kolektivu (u vrtiću), vlažno i hladno vreme.

Koje su komplikacije? - Upala uva, uz temperaturu, curenje iz nosa i kašalj, a ni bronhitis nije daleko, neke su od osnovnih komplikacija. Može da zahvati mastoidnu kost, napadne centar za ravnotežu, a u najtežim slučajevima izazove i upalu mozga. Poseban značaj se pridaje izolaciji patogenog beta hemolitičkog streptokoka, pretpostavlja se da su ulazna vrata infekcije upravo krajnici, jer ova bakterija može da izazove i oštećenja bubrega, srca i zglobova.

Kako se upala krajnika leči? - Svako uvećanje tonzila zahteva lečenje, bez obzira na poreklo. Kod bakterijskih infekcija, antibiotskom terapijom se ubrzava izlečenje i sprečava razvoj komplikacija. Započinje penicilinskim preparatima (ako dete nije alergično) u obliku sirupa, kapsula ili tableta.

Kad je neophodna operacija? - Ako se simptomi respiratornih infekcija ponavljaju pet ili više puta godišnje, lekari pokušavaju da pronađu žarište. Najčešće se nalazi u trećem krajniku, koji se uklanja. Ponekad su neophodne opsežne hirurške intervencije jer infekcije mogu da ugroze i život deteta. Izrazita hipertrofija krajnika je isto razlog za operaciju, jer predstavljaju mehaničku prepreku za prolazak hrane i vazduha.

Mnogi se plaše operacije. - Ne treba se plašiti, to je rutinski zahvat. Posle operacije krajnika simptomi koje smo pominjali nestaju, a dete počinje ubrzano da raste i da se razvija.

Šta savetujete roditeljima? - Deci pomažu mirovanje, topli čajevi i topli oblozi ako je reč o blažoj virusnoj infekciji. Ukoliko je u pitanju bakterijska infekcija, prepisuju se antibiotici. Roditelji ne bi trebalo da ih daju sami, bez konsultacije s lekarima - na osnovu nalaza krvi, brisa i kliničke slike doktori će proceniti koji je antibiotik neophodan. Treba da znaju da je davanje neadekvatnih lekova opasno, maskira kliničku sliku i bolest se teže sanira, ostavlja posledice.

NISU SVE INFEKCIJE ISTE VIRUSNA INFEKCIJA: postupan početak, niska telesna temperatura ili izostanak temperature, slabije izraženi opšti simptomi, izraženi respiratorni simptomi (kijavica, kašalj, konjunktivitis, promuklost) BAKTERIJSKA INFEKCIJA: nagli početak, visoka telesna temperatura, jako izraženi opšti simptomi, izrazito crveno grlo s gnojnim čepićima

ZA BEBE - SAVET PLUS Disanje na nos je nešto s čime se rađamo, proces na usta učimo. Zato bebe do tri meseca imaju suvlju sluznicu. Ako je nosić još i zapušen, otežava disanje i uzimanje hrane. Nije krivac samo infekcija, suv vazduh u prostoriji može da izazove probleme u malim disajnim šupljinama. Zato je neophodno koristiti slane rastvore, napravljene specijalno za Ph sluznicu beba, dva do tri puta dnevno. Postoje i aparati kojim se izvlači sekret iz nosa. I kod dece do tri godine se koristi ovakva toaleta nosa, posle mogu da se primenjuju kapi.

OBRATITE PAŽNJU Kad su krajnici nefunkcionalni, dovode do nenapredovanja deteta, otežanog disanja, poremećaja sna, zamora, dekoncentrisanosti, otežanog gutanja, slabije uhranjenosti, neprijatnog zadaha, izmene govora.

(Branka Mitrović, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track