Najnovije vesti

STUDENT (20) UMRO NAKON ŠTO JE POJEO 5 DANA STARU TESTENINU: Povraćao, imao jake gasove, bol u želucu, a sve je izazvala ova bakterija! PAZITE!
Foto: Profimedia

OPREZ

STUDENT (20) UMRO NAKON ŠTO JE POJEO 5 DANA STARU TESTENINU: Povraćao, imao jake gasove, bol u želucu, a sve je izazvala ova bakterija! PAZITE!

Zdravlje

Student AJ (20) iz Belgije umro je u snu nakon što je pojeo špagete u umaku od paradajza koji su pet dana stajali na na kuhinjskoj radnoj ploči.

 

Slučaj je iz 2008. godine, ali nedavno je ponovo postao interesantan javnosti nakon što su stručnjaci objavili detaljan prikaz hemijskih procesa (trovanja) u telu mladića.

 

foto: Profimedia

Nakon što je pojeo ostatke testenine, iako je osetio čudan miris, mladiću je strašno pozlilo. Povraćao je, imao proliv i jake gasove, a osećao je i jaku bol u želucu. Mislio je da je u pitanju obično trovanje hranom te je otišao u krevet u želji da prespava mučninu, ali umesto da mu idući dan bude bolje, roditelji su ga 11 sati kasnije, pronašli mrtvog u krevetu.

 

Obdukcija je otkrila da je student umro od trovanja hranom uzrokovanom bakterijom bacillus cereus. Ta bakterija stvara pore i proizvodi toksine, uzrokujući povraćanje i proliv. Kad su se ovi simptomi pojavili, student je samo pio puno vode. Dr. Bernard je analizirao slučaj objašnjavajući da su štetne bakterije uzrokovale prestanak rada jetre. Hrana je bila toliko puna bakterija da je podstakla potpuno gašenje funkcija jetre.

 

foto: Profimedia

Uzorci pokvarene testenine i umaka od paradajza takođe su analizirani, a Nacionalna referentna laboratora za epidemiju hrane potvrdila je da su špagete kontaminirani značajnim količinama bakterije cereus - dok ih u umaku nije bilo.

 

"Budite oprezni s hranom koja je ostavljena na sobnoj temperaturi više od nekoliko sati. Ako hrana ima čudan miris, uvek je bolje biti siguran, nego kasnije požaliti svoju odluku", objašnjava dr Bernard.

 

foto: Profimedia

Kurir.rs/Mirror, Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...