ČUDESNE BOBICE: Borovnica je lek za sve!
Foto: Shutterstock

ZDRAVLJE IZ PRIRODE

ČUDESNE BOBICE: Borovnica je lek za sve!

Život -

Borovnica se još od davnina smatrala sredstvom protiv zaraznih bolesti.

Verovalo se da štiti od kuge i kolere, pa čak i da leči ugriz zmije. Plodovi borovnice (kleka i smreka) beru se od početka jeseni do zime. Sveža kleka nije ukusna niti prikladna za jelo. Koriste se sušeni plodovi, kao lek i začin (za marinade, riblje čorbe, kiseli kupus i divljač). Poželjno je dodavati ih hrani koja se teško vari. Služe za lečenje nadutosti i drugih poremećaja probavnog sistema. Imaju diuretičko i antiseptičko dejstvo, pa se koriste u lečenju manjih problema s mokraćnim putevima.

Deluje i protiv virusa Ovo ukusno voće pomaže u lečenju tuberkuloze i drugih zaraznih plućnih bolesti i pomaže u lečenju bronhijalnih bolesti kod kojih se stvara velika količina sluzi.

Američki Indijanci klekom su lečili dijabetes, a novija istraživanja potvrđuju taj učinak. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja da bi se utvrdile tačne terapijske doze.

Spoljašnja primena kod reumatskih bolesti u obliku masaža pojačava prokrvljenost tkiva i olakšava bolove.

Eterično ulje borovnice koristi se u lečenju neuralgija i reumatizma, a kupka s čajem borovice ima blagi opuštajući učinak, koji olakšava upalu tetiva i bolove u mišićima.

Upozorenje Veće količine kleke ili ulja mogu nadražiti bubrege ili čak izazvati upalu ako se dugo uzimaju. Nikad se ne uzimaju duže od šest nedelja zaredom. Kod akutnih i hroničnih upala bubrega kleku treba izbegavati. Bubrežni bolesnici, trudnice i dojilje pre upotrebe borovnice treba da se posavetuju s lekarom.

Čaj za lečenje disajnih ili mokraćnih puteva Kašičicu izmrvljene kleke stavite u šolju kipuće vode. Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta, pa procedite. Ako pijete lek za bolesti disajnih organa, mlakog ga zasladite medom, inače ga nije poželjno sladiti. Pijte jednu šolju dnevno.

Masažna tinktura Potrebno vam je 100 g kleke i 500 ml 70-procentnog alkohola ili kvalitetne domaće rakije. Kleku dobro usitnite, prelijte alkoholom i ostavite da se natapa dve nedelje. U međuvremenu tečnost više puta promućkajte. Procedite kroz gazu u staklenu teglu. Tinktura se koristi za utrljavanje u kožu ili razređena za obloge protiv bolova u mišićima, zglobovima i neuralgije.

(Kurir, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track