PRE POSETE LEKARU DOBRO OSLUŠNITE SVOJ ORGANIZAM: Kašalj će vam otkriti da li reč o gripu ili upali pluća
Foto: profimedia

SAVET

PRE POSETE LEKARU DOBRO OSLUŠNITE SVOJ ORGANIZAM: Kašalj će vam otkriti da li reč o gripu ili upali pluća

Život -

Napravite razliku Iritantan kašalj, koji je često i bolan, tipičan je za ovo doba godine. Međutim, kako da znate kada je on prerastao u nešto ozbiljnije - upalu pluća

Upala pluća je akutno upalno stanje koje je obično uzrokovano virusima ili bakterijama. Karakteriše ga otežano disanje, zbog čega dolazi do slabog protoka kiseonika u krv. Upravo zbog toga je važno na vreme uočiti da je reč o upali pluća jer posledice mogu biti kobne.

Uzroci upale pluća Streptococcus pneumoniae najčešći je uzrok upale pluća. Naravno, mikroorganizmima (bakterije, virusi, gljive i paraziti) lakše je da uđu u vaš imunosistem i napadnu ga kad je on slab. Mogućnost dobijanja upale pluća najčešće zavisi od tri faktora:

1. Koliko ste trenutno zdravi - pod ovim se misli u kakvom je stanju vaš imunosistem, da li ste skloni alergijama i sl. 2. Vaših godina - iako upala pluća ne poznaje starosne granice, činjenica je da pogađa najosetljivije, a to su deca i stariji. Posebno kritična grupa su oni stariji od 65 jer za njih ova bolest može biti i smrtonosna. Upravo zbog toga, bitno je vakcinsati se protiv upale pluća jer prevencija se uvek pokaže kao najbolji lek. 3. Vaše okoline - ako u vašoj okolini vlada epidemija gripa ili prehlade, rizik za obolevanje od upale pluća raste.

Prevencija i lečenje Nažalost, za ovu bolest ne postoje nikakve preventivne mere koje bi u potpunosti garantovale otpornost. Isto tako, postoji vakcina protiv upale pluća, ali ona se, po pravilu, savetuje osobama starijim od 65 godina. Ono što se svakako savetuje jeste da osobe koje boluju od upale pluća nose zaštitne maske kako se osobe u njihovoj okolini ne bi zarazile.

Kada je reč o lečenju ovoga stanja, vreme je ključan faktor. Najbolje je lečenje započeti u prvih šest sati od početka bolesti. Vaš lekar će proceniti da li je potrebna hospitalizacija ili samo kućna nega. U principu, lečenje upale pluća, ako se započne na vreme, nije teško i komplikovano. Zahteva uglavnom obavezno mirovanje i antibiotike.

Razlozi za brigu Kao što je već spomenuto, pacijenti često i ne znaju da zapravo imaju upalu pluća jer misle da je reč samo o kašlju. Onog trenutka kada vaš kašalj, koji je u ranom stadijumu suvi kašalj, postane produktivan, odnosno s gustim sekretom koji iskašljavate, vreme je da posetite svoga lekara. Dalji simptomi svakako su i povišena temperatura, osećaj malaksalosti i otežano disanje. Nemojte čekati jer je kod ove bolesti vreme najbolji i ključan saveznik zdravlja. Čim vaš kašalj postane bolan, obavezno se javite svome lekaru.

Razlika između gripa i prehlade Prve naznake prehlade javljaju se dan do dva nakon kontakta s virusom, obično započinju svrabom i osećajem žarenja u grlu koji se polako pogoršavaju. Grip nastupa munjevito i naglo, od jutarnjeg zdravog i poletnog osećaja do bola u celom telu nakon nekoliko sati. Visoka temperatura, malaksalost, bol u zglobovim i mišićima, gubitak apetita - simptomi su gripa koji obavezno treba odležati.

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track