REAGUJTE ČIM PREPOZNATE RANE SIMPTOME: Otkrivanje raka na vreme može vam spasti život
Foto: Shutterstock

VAŽNO JE

REAGUJTE ČIM PREPOZNATE RANE SIMPTOME: Otkrivanje raka na vreme može vam spasti život

Život -

Ova bolest je jedan od vodećih uzroka prerane smrti u Srbiji. Iako za karcinom često nema univerzalnih pokazatelja, postoje neki znaci na koje je uvek bolje reagovati nego ih zanemariti, koliko god se činili bezazlenim

Ponekad se rak može razviti bez ikakvih jasnih pokazatelja. Što pre otkrijete moguće znakove bolesti, veće su šanse za preživljavanje.

Kod muškaraca najčešći uzrok smrti je rak pluća, a za njim slede rak debelog creva i anusa, rak prostate, želuca i pankreasa. Žene najčešće umiru od raka dojke, debelog creva i anusa, raka pluća, pankreasa i želuca. Simptomi kod svake vrste raka nisu isti, a kod nekih karcinoma, poput onog na pankreasu, prvi jači simptomi javljaju se tek u poodmakloj fazi bolesti.

Gubitak težine Kad ćelije raka napadaju zdrave ćelije, telo može reagovati gubitkom težine. Prema Američkom društvu za istraživanje raka (ACS), mnogi ljudi neočekivano izgube 10 kilograma ili više pre nego što im se utvrdi ova dijagnoza. Zapravo, neobjašnjivi veći gubitak težine može biti prvi znak raka. On takođe može biti izazvan i drugim zdravstvenim stanjima, kao što je hipertireoza (preaktivan rad štitne žlezde). Razlika je najčešće u tome što mršavljenje uzrokovano rakom dolazi iznenada. Ovaj simptom se najčešće veže za rak jednjaka, pluća, pankreasa i želuca.

Povišena temperatura Naš organizam obično visokom temperaturom odgovara na infekciju. Kod osoba koje boluju od raka često se kao simptom javlja povišena temperatura, što je obično znak da se rak proširio ili da je u naprednoj fazi. Ovo je retko rani simptom raka, ali može biti ako se, recimo, radi o leukemiji ili limfomu.

Gubitak krvi Neki oblici zloćudne bolesti mogu uzrokovati neuobičajeno krvarenje. Na primer, rak debelog creva ili rektuma može uzrokovati pojavu krvi u stolici, dok krv u mokraći može biti simptom raka prostate ili mokraćne bešike. Važno je da takve simptome ili bilo kakvu neuobičajeno krvarenje što pre prijavite svom lekaru. Gubitak krvi teže će se primetiti kod karcinoma želuca, jer može biti u pitanju samo unutrašnje krvarenje, koje se teže otkriva.

Bol i umor Neobjašnjivi umor koji ne nestaje čak i kada se dovoljno odmarate jedan je od najčešćih simptoma raka. Umor je najizraženiji kod osoba koje boluju od leukemije. Zamor takođe može biti povezan s gubitkom krvi kod drugih oblika karcinoma. U nekim slučajevima rak koji se širi ili metastazira može da uzrokuje bol. Na primer, onaj u leđima može biti prisutan kod raka debelog creva ili rektuma, prostate i jajnika.

Uporni kašalj Kašalj se može pojaviti iz više razloga, a javlja se kao prirodan pokušaj organizma da se reši neželjenih materija. Prehlada, alergija, grip ili čak suv vazduh ga mogu uzrokovati. Međutim, kada je reč o raku pluća, kašalj može potrajati dugo uprkos lekovima koji se koriste, a može da izazove i promuklost. Kako bolest napreduje, pacijent počinje da iskašljava krv. Uporni kašalj ponekad je i simptom raka štitne žlezde.

Promene na koži Promene na koži najčešće su povezane s rakom kože: mladeži i bradavice menjaju oblik, veličinu i boju. Određene promene takođe mogu biti znak da postoje drugi oblici raka. Na primer, bele tačke u ustima mogu ukazivati na karcinom usne šupljine. Kvrge ili izbočine ispod kože mogu biti tumori, poput raka dojke. Rak može uzrokovati i druge promene na koži, kao što su hiperpigmentacija ili tamne mrlje, žutica, žute oči ili crvenilo. Kožne promene zbog raka kože takođe mogu uključivati rane koje ne zarastaju ili se nakon zarastanja ponovo pojavljuju.

Problem s probavom Neke vrste raka mogu izazvati problem pri gutanju, promene u apetitu ili bol nakon jela. Osoba s rakom želuca u ranoj fazi bolesti često ne primećuje simptome. Međutim, probavne smetnje, mučnina, povraćanje i nadutost mogu biti simptomi da bolest postoji. Teškoće s gutanjem javljaju se kod različitih vrsta karcinoma koji zahvataju područje glave i vrata, kao i kod raka jednjaka. Ovi simptomi nisu uvek povezani samo s karcinomima gastrointestinalnog trakta. Rak jajnika takođe može biti povezan s nadutošću. Mučnina i povraćanje takođe mogu biti simptom raka na mozgu.

Noćno znojenje Noćno znojenje intenzivnije je od laganog znojenja i obično rezultira time da se ujutro budimo natopljeni znojem. Ono ne mora biti usko povezano s rakom, ali ponekad može biti rani simptom nekoliko vrsta raka, od leukemije i limfoma do raka jetre.

Karcinomi kod kojih nema znakova upozorenja * Dok se kod mnogih oblika karcinoma pojavljuju rani znakovi, neke vrste vrlo su podmukle. Rak pankreasa, poznat kao jedan od najsmrtonosnijih, prve znakove bolesti pokazuje kad je već u poodmakloj fazi. Porodična anamneza ili česte upale ovog organa mogu povećati rizik od oboljenja. Ako ste u toj grupi, redovne preventivne kontrole su obavezne.

* Neki oblici raka pluća mogu biti propraćeni suptilnijim znakovima od uobičajenog kašlja. Kao simptom se može javiti povišen nivo kalcijuma u krvi, ali to se ne može otkriti bez laboratorijske analize.

* Rak bubrega takođe u ranoj fazi može proći bez vidljivih simptoma. U naprednoj fazi može se javiti bol s jedne strane, krv u mokraći ili umor. Međutim, ovi simptomi mogu biti vezani i za neki manje fatalan zdravstveni problem.

(Kurir, Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track