Ostvarite harmoniju s telom

Serija vežbi joge fitnes instruktora Milana Lazovića

Ostvarite harmoniju s telom

Život -
Joga nije samo puko vežbanje, ona vas može nagraditi istinskim osećanjem zadovoljstva i sreće

Jogom poboljšajte svakodnevni život, bez obzira na godine!Svi oni koji se ozbiljno bave jogom kažu da se na taj način može postići istinsko osećanje zadovoljstva i sreće, psihičko zdravlje, osećaj slobode, mentalna harmonija, emocionalni balans i sklad sa svetom oko sebe.Milan Lazović, fitnes instruktor, kaže za Dr Kurir da ove vežbe mogu da otklone neke bolesti, tegobe i bolove.- Pozitivno dejstvo joge primećeno je kod glavobolja, gojaznosti, zamora nogu, iscrpljenosti, napetosti pojedinih mišića, nervoze... U ovom broju pokazaćemo vežbe, kojima, u kombinaciji s prethodnim možete da sprečite mlitavost grudi, stomaka, nogu, butina i zadnjice - naveo je Lazović.Prema njegovim rečima, pravilno vežbanje joge može lako da se nauči.- Kada jednom počnete s radom, postepeno povećavajte broj vežbi, kao i vreme vežbanja, u skladu sa željama i mogućnostima. Posebna blagodet kod joge, s obzirom na to da ljudi imaju manje vremena ili novca, jeste to što ona može da se radi u teretani ili vežbaonici, ali isto tako bez ikakvog problema i u kući na krevetu, terasi i tepihu - objašnjava fitnes instruktor i dodaje da možete vežbati i u organizovanim grupama, ali i, što je najbolje, sami.- U praksi se pokazalo da je za većinu onih koji rade jogu najbolje kada vežbaju sami. Tako prilagođavaju vreme, mesto, količinu i raspored vežbanja. Bitno je da, kad jednom počnete da vežbate, ne odustajete. Malo vremena je neophodno da biste videli prve rezultate - objasnio je Lazović.

A Ratnik 1 i 2

U „ratniku 1“ prvo bi trebalo da telo namestite kao što je to pokazano na slici. Pažnju posvetite disanju. U ovom položaju ostanite koliko možete, a to je je nekoliko desetina sekundi. „Ratnik 2“ se razlikuje po tome što ima još jedan pokret. Napravite iskorak, s tim što ćete jednu nogu saviti u kolenu, a drugu, koja ostaje iza tela, pokušajte da ispravite koliko možete. Ruke su podignute. U drugom pokretu istegnite desnu nogu tako što ćete se okrenuti na levu stranu. Leva noga neka i ovog puta treba da bude savijena u kolenu. Vežbu ponovite i u drugu stranu. Vežba ne bi trebalo da traje duže od 30 sekundi.

B Vežba za gluteus

Telo namestite kao na slici i ostanite tako nekoliko sekundi, a onda što više ispravite nogu koja je bila savijena. Pokušajte da, koliko je to moguće, u istoj liniji budu kičma, vrat i podignuta noga.

C Dečja poza

Ovo je vežba koju možete raditi i u krevetu. Kod nje je bitno da pokušate da što više istegnete leđa i ruke. Radite koliko vam prija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track