VAŽNO JE CELOKUPNO ZDRAVLJE: Zube perite pola sata posle obroka, a četkicu menjajte na tri meseca
Foto: Profimedia

ORALNA HIGIJENA

VAŽNO JE CELOKUPNO ZDRAVLJE: Zube perite pola sata posle obroka, a četkicu menjajte na tri meseca

Život -

Čak 90 odsto karijesa nastaje između zuba Ujutro perite zube kad ustanete, ali i pola sata nakon doručka, a pre spavanja - obavezno

Glosa ili potpis: Zubi se peru najmanje dva minuta, a idealno je tri. Budite fokusirani na ovu radnju, nemojte šetati po kući, nego ovom činu posvetite punu pažnju

Zbog nedovoljne oralne higijene nastaje karijes usled nakupljanja zubnog plaka i dejstva bakterija, pa je cilj četkanja zuba ukloniti ga, kao i ostatke hrane koji nakon obroka ostaju između zuba. Čak 90 odsto karijesa nastaje u interdentalnoj regiji, odnosno između zuba.

Ljudi najčešće greše jer jako trljaju zube levo-desno, ali tako samo očetkaju velike površine, ali ne i prostor između zuba - kažu stručnjaci. Zubi se peru ujutro, kad ustanete, a ako doručkujete ili pijete kafu, i pola sata nakon obroka i obavezno uveče pre spavanja. Preporuka je prati ih nakon svakog obroka.

Ujutro često uzimamo kisele namirnice, poput soka, voća ili kafe, a kiselina se odmah nakon toga utrlja četkicom u zubnu gleđ i može da je nagrize, objašnjavaju stomatolozi.

Izbor četkice je veoma važan Bitan je i izbor četkice i paste za zube, koja mora biti s dodatkom fluorida. Preporučuje se četkica s mekanim vlaknima kako se ne bi oštetile zubna gleđ i desni. Električna četkica obavi za nas pola posla, jer ona već sama radi kružne pokrete i senzorima upozorava na prejak pritisak.

SAVETI ZA PRANJE ZUBA

Kako se drži četkica

Četkicu položite pod uglom od 45 stepeni u odnosu na zube (prema zubnom mesu). Pola četkice prislonite na zub, a drugu polovinu na zubno meso. Laganim pritiskom krenite od zadnjih zuba, kružnim pokretima, i pomerajte četkicu ka sredini. Dok prelazite preko zuba, pokušajte da operete svaku površinu. Zatim otvorite usta, pa položite četkicu na zadnju stranu zuba. Laganim kružnim pokretima krenite ka sredini, savetuju lekari.

U higijeni će pomoći i interdentalne četkice, koje delotvornije od konca uklanjaju ostatke hrane, a i nežnije su za desni, kao i čišćenje jezika, na kojem se zadržavaju bakterije ispod belih naslaga. Osim svakodnevne higijene kod kuće, potrebno je svakih šest meseci otići na kontrolu kod stomatologa.

Kružno četkanje Zubi se četkaju laganim pritiskom i kružnim pokretima, a položaj četkice je pod uglom od 45 stepeni.

Vodica za ispiranje usta Tečnost za ispiranje usta uklanja ostatke hrane i bakterije nakupljene na jeziku.

Koristite je jednom dnevno.

Smeđe mrlje od kafe ukloniće zubar Četkica uklanja meke naslage, ali nakon pet do sedam dana nastaju tvrde, odnosno stvara se zubni kamenac, koji se, nažalost, pranjem ne skida, već će ga stomatolog ukloniti "struganjem". Smeđe mrlje zubi poprimaju nakon konzumiranja kafe, čaja, cigareta...

Nikada ne delite četkicu s drugima Četkica se menja svaka tri meseca, ali i ranije ako je četkanje agresivnije. Pravi pokazatelj kada je vreme za novu su "rascvetala" vlakna na staroj. Četkica je lična i intimna stvar i nikada ne bi trebalo s nekim da je delite. Na njoj se mogu zadržavati ostaci hrane, pljuvačke i bakterije, što može biti razlog ozbiljne zaraze. I karijes je bakterijska bolest i prenosi se kontaktom s bakterijama. Nakon korišćenja, detaljno je operite u toploj vodi i ostavite da se potpuno osuši.

(Kurir, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track