VAŽNO JE SIMPTOME OTKRITI NA VREME: Ovih 7 znakova ukazuju na oštećenje jetre!
Foto: Shutterstock

PRATITE PROMENE NA TELU

VAŽNO JE SIMPTOME OTKRITI NA VREME: Ovih 7 znakova ukazuju na oštećenje jetre!

Život -

Obratite pažnju Žute beonjače i lice, vraćanje kiseline iz želuca u jednjak i usta i neobjašnjiva i stalna povraćanja neki su od simptoma koji ukazuju na ovaj problem

Jetra je vrlo važan organ koji je odgovoran za mnoge funkcije u našem telu. Eliminiše toksine, filtrira krv iz creva i obrađuje i sprema hranljive materije koje se pretvaraju u energiju.

Zato je važno prepoznati znake koji govore da je došlo do njenog oštećenja.

Ovo su neki od njih:

1. Žuta koža i oči

Ako primetite ovaj simptom, odmah reagujete. Ovo stanje je poznato kao žutica i uzrokuje žutu pigmentaciju kože i beonjača. Žuta boja se pojavljuje zbog viška bilirubina, koji ima žućkastonarandžasti pigment. Kada je jetra zdrava, ona ga vrlo lako eliminiše, ali ako je ozbiljno oštećena, doslovno - žutite.

2. Neuobičajen umor i mučnina

Nije reč samo o običnom umoru nego o nečem mnogo ozbiljnijem. Umor je praćen mentalnim i fizičkim nedostatkom energije. Ni za šta nemate motivaciju, a ponekad jedva ustajete iz kreveta iako ste u komadu prespavali sedam-osam sati. Jetra u velikoj meri doprinosi snabdevanju tela energijom i pretvara glukozu u glikogen, koji skladišti za kasniju upotrebu. Oštećenje jetre izaziva gastritis i refluksnu kiselinu. Neobjašnjiva i stalna povraćanja jedan su od simptoma koji ukazuju da postoji problem.

foto: Profimedia

3. Oticanje u području abdomena

Ovo može biti jedan od neprijatnijih simptoma koji uzrokuje bol. To se događa kada se tečnost zadržava u stomaku, a u nekim slučajevima, stomak može postati toliko nadut da izgleda kao da ste trudni. Kao posledica skupljanja tečnosti, takođe možete doći do otečenih nogu i gležnjeva.

4. Pojava angioma na koži nalik pauku

Ova pojava izgleda kao mreža malih, proširenih krvnih sudova smeštenih vrlo blizu površine kože. Ako ih primetite na gornjoj polovini grudi, ruku, vratu i licu, to može biti znak bolesti jetre.

5. Stalne masnice

Ako imate oštećenu jetru, prestaje proizvodnja proteina ili se taj proces usporava. Ovo dovodi do lošeg zgrušavanja krvi i zato su ljudi s bolesnom jetrom skloniji masnicama.

foto: Profimedia

6. Urin je tamne boje

Nijanse urina mogu biti različite, ali boja će izgledati tamnije nego inače ukoliko s jetrom nešto nije kako treba. Boja, zbog viška bilirubina, može biti smeđa i tamnonarandžasta. Tamni urin može biti uzrokovan i mnogim drugim faktorima kao što su dehidratacija, žučni kamenac... Zato treba uraditi laboratorijske nalaze.

7. Svrab kože

Naravno, ponekad svako od nas oseti svrab na koži! Ali u slučajevima u kojima je jetra oštećena svrab je neprijatan, uporan i lokalizovan na jedan deo tela. I neretko se događa noću, a sve je to zbog toksina koje jetra više ne može da filtrira.

Lekar treba da potvrdi bolest

Prva stvar koju morate da uradite ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma jeste da odete kod lekara. Druga je da promenite način života. Zdrava ishrana i fizička aktivnost su ključ dobrog zdravlja. Konzumirajte više žitarica, meda, voća i povrća, ribe, surutke, mladog sira, maslinovog ulja... Zaboravite na pripremu jela sa zaprškom, meso sa roštilja, prženu hranu... Obroke uzimajte češće, ali u manjim količinama (četiri-pet puta dnevno). Pušenje i konzumacija alkohola su strogo zabranjeni.

foto: Shutterstock

(Kurir, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track