Najnovije vesti

NEMOJTE PROPUŠTATI LEPO VREME: Evo kako ćete prevazići prolećni umor!
Foto: profimedia

SAVET

NEMOJTE PROPUŠTATI LEPO VREME: Evo kako ćete prevazići prolećni umor!

Zdravlje

Prolećni umor je osećaj pojačanog zamora, smanjene koncentracije i lošeg raspoloženja koji se javlja s početkom proleća, u martu i aprilu. Reč je o normalnom fiziološkom procesu čitave populacije, međutim, neki ga osećaju više, a neki manje. Ovo je idealno vreme da, ako već niste fizički aktivni, izađete i počnete više da se krećete i da boravite u prirodi.

Izađite na vazduh Fizička aktivnost i boravak na svežem vazduhu i suncu podstaći će lučenje hormona sreće i sintezu vitamina D, što će vam poprilično pomoći u borbi protiv ovog sezonskog problema.

Fizička aktivnost ubrzava metabolizam i poboljšava cirkulaciju, zbog čega se osoba oseća bolje i odmornije. Pomaže u regulaciji telesne mase i poboljšava čovekovo opšte zdravstveno stanje (fizičko, mentalno i društveno). Takođe, pomaže u prevenciji različitih hroničnih nezaraznih bolesti (dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih i nekih malignih bolesti) i smanjuje rizik od nastanka osteoporoze. Fizička aktivnost se preporučuje svima, a vežbe se mogu prilagoditi svim starosnim grupama i zdravstvenim stanjima.

Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je 150 minuta nedeljno umerene fizičke aktivnosti ili 75 minuta aktivnosti jačeg intenziteta. Neke od aktivnosti koje se mogu preporučiti svima su hodanje, plivanje i vožnja bicikla. Šetnja je jednostavna, ne zahteva posebne veštine i znanje i mogu je praktikovati osobe svih starosnih grupa.

Saveti za borbu protiv prolećnog umora: - Pazite na pravilnu ishranu - Jedite namirnice bogate vitaminom C - Birajte namirnice bogate gvožđem - Nađite vremena za neku aktivnost na otvorenom - Jedite što više povrća - Pijte dosta vode - Spavajte dovoljno

(Kurir, Foto: Profimedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...