Najnovije vesti

PRE SPAVANJA UZMITE OVAJ NAPITAK I OČEKUJTE ČUDESNU PROMENU: prirodni lek protiv nesanice
Foto: Shutterstock

Pojačava lučenje hormona sreće

PRE SPAVANJA UZMITE OVAJ NAPITAK I OČEKUJTE ČUDESNU PROMENU: prirodni lek protiv nesanice

Zdravlje

Na početku proleća, kada dani postaju duži od noći, mnogi ljudi imaju problem sa nesanicom što loše utiče na njihovo fizičko i mentalno zdravlje, piše Lovesensa.

Spavanje je važno za opšte zdravlje i jačanje imuniteta, a nedostatak spavanja može uzrokovati probleme sa srcem, smanjenje plodnosti, gojaznost i dijabetes. Mnogi stručnjaci preporučuju lagane joga vežbe pre spavanja i toplu kupku, ali jedan napitak se pokazao kao vrlo delotvoran kada je u pitanju nesanica - roze mleko.

Roze mleko se priprema jednostavno tako što 2 kašike soka od višnje dodate u šolju toplog mleka. Višnje sadrže melatonin, esencijalnu aminokiselinu koja povećava nivo serotonina (hormon sreće) u organizmu. Serotonin ima važnu ulogu u procesu spavanja, jer ukoliko se dovoljno luči ovaj hormon sreće sprečava anksioznost i stres, a poznato je da je stres jedan od glavnih uzroka nesanice.

Melatonin iz višanja sadrži triptofan, aminokiselinu koja takođe utiče na jačanje serotonina. Istraživanja pokazuju da osobe koje pate od nesanice i koje su pile roze mleko 2 puta dnevno tokom dve nedelje, uspele su lakše da zaspe i spavali su 90 minuita duže. Ovaj napitak se takođe preporučuje pre spavanja zbog jačanja mišića i održavanja nivoa kalcijuma u organizmu.

PROČITAJTE JOŠ:

SUTRA JE TEODOOVA SUBOTA - JEDNU STVAR NIKAKO NE SMETE DA URADITE NA OVAJ PRAZNIK

HOROSKOP - SAZNAJTE ŠTA NAM DONOSI MOĆAN PUN MESEC U VAGI

SAZNAJTE KO VAM KRADE ŽIVOTNU ENERGIJU I KAKO TO DA SPREČITE

Kurir.rs/ Lovesensa / Foto: Shutterstock

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...