DR MIMA FAZLAGIĆ ZA O TRUDNOĆI: Uđite na pravi način u svet materinstva
Foto: Tom Merton / Caia Image / Profimedia

INTERVJU

DR MIMA FAZLAGIĆ ZA O TRUDNOĆI: Uđite na pravi način u svet materinstva

Život -

Tokom devet meseci neophodno je da sa gineklogom pratite bebinu i svoju vitalnost. U tom slučaju drugo stanje neće biti ni fizički ni emotivni izazov

Od izostanka ciklusa do porođaja osećanja svake žene su pomešana. Prisutna je velika radost koju pruža privilegija da se podari novi život, ali bez brige i strepnje kako će izaći na kraj sa svim izazovima koje trudnoća nosi sa sobom ne može da prođe. Da trudnoća dobro prođe i žene ostanu zdrave, potrebne su redovne kontrole kod ordinirajućeg ginekologa.

Prva poseta lekaru potrebna je kad izostane ciklus, a u trećem trimestru kontrole su usmerene ka normalnom i bezbednom porođaju. U međuvremenu treba da se uradi niz pregleda i testova kako bi se obezbedila zdrava trudnoća i pratio devetomesečni razvoj bebe. Koja su to ispitivanja, kada se i kako rade, pripadnice lepšeg pola koje su otvorile vrata materinstvu upućuje dr Mima Fazlagić, specijalista ginekologije i akušerstva.

foto: Kurir TV

Kada je optimalno da se ode na pregled? -Važno je da to ne bude baš prerano, kada nije moguće da se vide trudnoća i plod, jer se u tom slučaju zabrinu i trudnica i ginekolog - smatraju da nešto nije u redu. Najčešće se prvo uradi test i ukoliko je pozitivan, zakazuje se pregled. Dakle, ukoliko žena ima redovan ciklus na 28 dana, trudnoća se dobro vizualizuje između pete i šeste gestacijske nedelje.

VAŽNE LABORATORIJSKE ANALIZE Šta se tada radi? - Konstatuje se trudnoća i ugovara dalji plan pregleda. Preporučuje se uzimanje folne kiseline (same ili u kompleksu vitamina) za bolji razvoj centralnog nervnog sistema kod bebe, odnosno za sprečavanje pobačaja. Slede laboratorijske analize: krvna grupa, kompletna krvna slika, koncentracija gvožđa i šećera u krvi, analiza urina.

Kada opet na scenu stupa UZ? - Rutinski UZ test u prvom tromesečju trudnoće danas je dabl-test, radi se po navršenoj 12. nedelji. Tada se utvrđuje dužina ploda, da li je odgovarajuća za starost trudnoće. Moguće je videti debljinu vratnog nabora i postojanje nosne kosti.

Šta je dabl-test? - To je biohemijski skrining za Daunov sindrom. Trudnice se nekada šalju i na tripl-test, posle čega može da usledi ispitivanje genetike iz plodove vode (amniocenteza). Preporučuje se trudnicama ako su već imale dete s nekom anomalijom ili njihovi bliski srodnici imaju dete s genetskim poremećajem.

Šta sledi? - Vadi se krv i određuje koncentracija dva hormona koji su važni za početak trudnoće, a zajedno sa vrednostima dobijenim UZ pregledom utvrđuju se eventualni rizici za hromozomske poremećaje. Ovaj test treba uraditi prema stvarnoj starosti trudnoće (zato je najvažniji prvi UZ pregled), kojoj ne odgovara uvek vreme izostanka ciklusa s obzirom na to da oni nisu uredni kod svih žena (na 28 dana).

Koje još preglede treba obaviti? - Veoma je važno da se pogledaju rezultati pregleda grlića materice, kolposkopija i papatest. Ako je žena preglede obavila neposredno pre trudnoće i nalazi su bili uredni, ponoviće se tek nakon porođaja. Ukoliko nije, neophodno je da se svi ovi pregledi obave u prvom trimestru.

Šta se dešava u drugom trimestru? - Ovo je pravo vreme da se proveri kako u trudnoći funkcioniše organizam žene. Biohemijske analize su detaljnije, obuhvataju koncentracije uree, kreatinina, holesterola, triglicerida, transaminaza jetre, proteina.

Da li se posle radi ekspertski UZ? - Radi se između 20. i 24. nedelje trudnoće. Nije nikakav poseban pregled, ali se tako zove jer su u ovom periodu svi organi bebe dostupni, preciznije se sagledavaju. Ujedno se njime proverava položaj posteljice, količina plodove vode.

NEPRIKOSNOVEN ULTRAZVUK Koliko je značajan 4D pregled? - Tražen je, ali trudnice treba da znaju da se njime dobija samo uvid u spoljašnji izgled bebe. Za dijagnostiku eventualnih anomalija organa zaista je neprikosnoven običan UZ pregled.

Šta žena u ovom periodu treba da radi? - Progesteron menja kiselost vagine, pa su gljivice očekivana pojava. Sekret je gušći, beo, može se javiti svrab, pa će ginekolog prepisati vaginalete. Problem može da se ponovi, ali nije opasan za bebu i majku, samo je neprijatan. U ovom periodu neophodno je i da se trudnica posveti kontroli težine i redovno meri krvni pritisak, s obzirom na to da je njegov porast povezan s mnogim rizicima i opasnostima. Niže vrednosti pritiska su inače uobičajene za trudnice.

Mnoge trudnice plaši otvaranje grlića materice. - Ako nema krvarenja i bolova - nema ni problema. Svaka žena ima posebne osobine grlića i to da li je skraćen, omekšan ili otvoren za vrh prsta, nije od značaja. Grlić može, s druge strane, da bude dug, čvrst i zatvoren, pa da opet nastupi pobačaj ili prevremeni porođaj.

Kako usmeravate ženu ka bezbednom porođaju? - Za to je predviđen treći trimestar. Obavezno je ponavljanje svih laboratorijskih analiza, još češća kontrola krvnog pritiska. UZ se utvrđuju količina plodove vode, zrelost posteljice, prati rast bebe, a kardiotokografijom (CTG) beleže se srčane radnje bebe, utvrđuje da li je u dobroj kondiciji i da li postoje kontrakcije materice. CTG se radi od 36. nedelje trudnoće, a kad će se ponoviti, odrediće ginekolog na osnovu dobijenih nalaza.

Obavlja li se i ginekološki pregled? - Posebno je značajan kada buduća majka zađe u 37. trudničku nedelju jer daje veoma važne informacije o stanju grlića materice. Ovaj pregled je neophodan za procenu početka porođaja i odnosa prednjačećeg dela ploda i karlice.

OBRATITE PAŽNJU! Više od 200 mg kofeina dnevno može da utiče na rast fetusa, poveća rizik od pobačaja i dovede do smanjene porođajne težine deteta. Kafu, crne čajeve, "koka-kolu" i čokoladu treba zato izbegavati ili konzumirati s merom.

SAVET PLUS Parovi mogu da imaju seks ukoliko se trudnoća odvija bez problema. Treba ga izbegavati kod vaginalnog krvarenja, slabosti grlića materice, rizika od preterminskog porođaja, curenja amnionske tečnosti, ako partner ima seksualno prenosive bolesti.

KAKO DA UMANJITE STRES - razgovarajte o svemu što vas muči s partnerom, lekarima, prijateljima - spavajte dovoljno i odmarajte se tokom dana uz čaj od kamilice i kore limuna - opustite se u toploj kupki (nikako vrućoj), olakšaće bolove u krstima, zglobovima i mišićima - radite lagane fizičke vežbe, šetajte u prirodi, plivajte - angažujte članove porodice ili prijatelje za pomoć, suprotstavite se svima koji od vas traže previše - izbegavajte neprijatne osobe i situacije

(Branka Mitrović, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track