DANAS NOSIMO ŠARENE ČARAPE: U redu je biti drugačiji, a svi sa Daunovim sindromom su  VELIČANSTVEN DAR (VIDEO)
Foto: Pritnscreen

DANAS JE SVETSKI DAN DAUNOVOG SINDROMA

DANAS NOSIMO ŠARENE ČARAPE: U redu je biti drugačiji, a svi sa Daunovim sindromom su VELIČANSTVEN DAR (VIDEO)

Život -

Danas se širom sveta obeležava Svetski dan Daunovog sindroma, genetskog poremećaja uzrokovanog prisutnošću viška jednog hromosoma.

Danas oblačimo šarene čarape i trudimo se da našim prijateljima sa Daunovim sindromom damo do znanja da su ravnopravni i prihvaćeni u društvu.

Ime sindroma dolazi od imena engleskog ljekara Džona Dauna koji je 1866. opisao sindrom. Ovaj sindrom se smatra jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem dolazi do različitih psihofizičkih poteškoća u razvoju deteta.

Na 21. mart podsećamo svet kako na njih ne treba da gledamo kao na fenomen ili retkost, nego kao na ravnopravan deo društva. Ovaj sindrom ne treba da se spominje samo 21. marta, već svaki drugi dan u godini. Šarenim čarapama poručujemo svetu kako je u redu biti drugačiji, a osobama s Daunovim sindromom poručujemo kako treba da se osećaju ravnopravno i prihvaćeno.

Iz godine u godinu naučnici imaju sve više saznanja o ovom sindromu, a budućnost je svetlija nego ikad.

Za njih granice ne postoje, oni su modeli, bilderi, karatisti i još mnogo toga. Iz dana u dan dokazuju da imati Daunov sindrom ne znači imati "posebne potrebe". U stvari, njihove glavne potrebe su iste kao i potrebe svakog drugog čoveka. Žele da jedu, piju, dišu, volje i žele da im ljubav bude uzvraćena.

Kurir.rs/Klix.ba/Foto Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track