DR JOVAN CABUNAC: Budite ponosni na svoj osmeh!
Foto: profimedia

NEGA ZUBA JE VRLO VAŽNA

DR JOVAN CABUNAC: Budite ponosni na svoj osmeh!

Život -

Predostrožnost, redovna kontrola i adekvatna i brza reakcija stomatologa od velikog su značaja ne samo za oralno zdravlje i izgled: hronična oboljenja usne duplje utiču na pojavu sistemskih bolesti

Bolesti zuba i njihov gubitak dovode do velikih neprijatnosti. Ako se izuzme loš utisak koji ostavlja osoba s rupama u vilici, okrnjenim, crnim ili žutim zubima, ni poremećaji žvakanja i fonetike nisu bezazleni. Kako odlazak stomatologu više ne mora da bude traumatičan i bolan, pravo je vreme da se uputite u ordinaciju i efikasno rešite ove i druge probleme - lakše, teške ili one koji vas prate još od rane mladosti.

Estetski kriterijum svi stavljaju na prvo mesto, ali on zaista nije jedini razlog zbog čega bi trebalo redovno da idete kod stomatologa. Infekcije u usnoj duplji mogu imati uticaj na srce, zglobove, pluća i brojna druga oboljenja, upozorava čitaoce Lene dr Jovan Cabunac, specijalista stomatološke protetike i akademski specijalista implantologije. Zbog toga su oralna higijena, redovne kontrole i blagovremena adekvatna reakcija stomatologa od velikog značaja.

foto: Privatna Arhiva

Za šta zubi mogu da budu krivi? - U zavisnosti od toka stomatološkog oboljenja, da li je akutno ili hronično, posledice po organizam su različite.

Da li smo svesni opasnosti? - Opšte stanje zuba i usta još uvek nije na nivou koji bi zadovoljio standard evropskih zemalja, ali je bolje nego ranijih godina. Dobro je što postajemo svesniji, sve je manje pacijenata sa zapuštenim problemima: mnogo više se vodi računa o oralnom zdravlju, a raste i broj zahteva za estetske intervencije na zubima.

Šta nas najviše muči? - Pacijenti se najviše javljaju zbog karijesa, problema s desnima/parodontopatijom, zbog krezubosti, bezubosti i teskobe zuba. Mlađi i osobe srednjih godina, uz želju za funkcionalnošću i ozdravljenjem, imaju i zahtev za poštovanjem estetskih kriterijuma.

OBRATITE PAŽNJU Kako da sprečimo teže posledice? - Obavezno je pranje zuba ujutro i uveče, a poželjno je i posle svakog obroka. Četkice za zube treba da se menjaju svaka tri meseca. Naravno, ukoliko je prisutno zapaljenje desni, to treba činiti već posle četiri do šest nedelja jer se bakterije iz usta sele na dlake četkice.

Da li je tvrda četkica spas? - Još uvek je dosta ljudi koji tako misle, ali definitivno treba da se koriste četkice s mekim vlaknima jer one ne oštećuju zube i desni. Mnogo su ugodnije i za jezik jer, prilikom pranja, svaki put je potrebno četkati i jezik.

Koliko treba da traje četkanje? - Četkanje zuba treba da traje minimalno dva minuta. Toga se često ne držimo, neko je izračunao da odrasla osoba, u proseku, to čini samo 48 sekundi.

Kako još da pojačamo higijenu? - Ne postoji pojačana higijena, samo loša ili dobra. Dobra higijena je presudna, uslov je zdravlja usne duplje. Uz četkicu za zube, ona više puta na dan podrazumeva i korišćenje paste, konca, intradentalne četkice.

Kakvu pastu preporučujete? - Najbolja pasta je ona koja se koristi redovno! Svaka treba da sadrži fluor. Na njima, inače, može da bude naznačeno za koji su problem, specijalne paste se koriste kad postoji neki konkretan problem. Najbolje je da se o korišćenju takvih pasta pacijenti posavetuju sa stomatologom. Ipak, paste su samo pomoćna sredstva, bez obzira na reklamu.

KONAC ZA ZUBE TREBA REDOVNO KORISTITI Mnogi još uvek koriste samo pastu. - Tako je, nažalost, svi treba da znaju da je konac izuzetno važan. Zapravo je neophodan, njegovim korišćenjem može da se spreči aproksimalni karijes, kao i razne druge promene u aproksimalnim zonama (prostor između zuba).

Neki ne misle na to, a unapred se plaše injekcija i burgija. - Stomatologija je napredovala - i to smo rešili! Sada dajemo anesteziju, a kod onih koji imaju strah od igle, koristimo anesteziju bez igle, zubi se mogu popravljati laserski, beskontaktno, bezbolno i bez klasičnog zvuka bušilice. Isto tako, otisak zuba više nije neprijatan jer se radi skenerom, tj. malom kamerom bez kontakta s tkivima: u minutu se napravi 800-2.000 fotografija, sledi 3D model. Dakle, udobnost pacijenta je na najvišem nivou, a on dobija ono što je najbolje za njega!

Koliko često treba posećivati zubara? - Mnogi se to pitaju. Odgovor nikad nije isti: naravno da treba redovno da idu kod stomatologa, a učestalost zavisi od situacija i potreba pacijenata. Najčešće je to dva puta godišnje, kod "saniranih" pacijenata. Mi smo uvek tu da brinemo o zdravlju i osmehu svakog ponaosob!

BEZ STRAHA Strah od igle koči mnoge da pođu kod zubara. Danas za davanje anestezije bez igle postoji više tehnika, najefikasnija je pomoću džet špriceva koji omogućavaju da se, pod velikim pritiskom, anestetik u deliću sekunde unese pod sluzokožu potpuno bezbolno, u 10 puta manjoj dozi nego kad bi se ubrizgao iglom.

Izbeljivanje zuba Postoji više tehnika izbeljivanja zuba, a stomatolog odlučuje na osnovu više faktora, kliničkog pregleda, stanja zuba i dijagnoze prebojenosti koja je adekvatna za konkretnu situaciju. Najbezbednija je kućna noćna tehnika, gde se specijalni aktivni gelovi, koje stomatolog odredi, koriste u individualno dizajniranim folijama koje se nose na zubima određeno vreme.

(Branka Miutrović, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track