SAČEKAJTE ČETIRI MINUTA PRE KONZUMIRANJA: Vrela kafa ili čaj mogu izazvati rak jednjaka
Foto: Profimedia

SAVET

SAČEKAJTE ČETIRI MINUTA PRE KONZUMIRANJA: Vrela kafa ili čaj mogu izazvati rak jednjaka

Život -

Ispijanje jako vrućeg čaja ili kafe može udvostručiti rizik od razvoja raka grla,

upozoravaju stručnjaci s Medicinskog fakulteta u Teheranu, koji su prvi put radili istraživanje u kom su pratili osobe koje imaju takvu naviku. Studija je obuhvatila 50.045 ljudi između 40 i 75 godina, koji su praćeni od 2004. do 2017. godine.

U tom razdoblju otkriveno je 317 novih slučajeva raka jednjaka, pri čemu je rizik od te bolesti bio čak 2,4 puta veći kod onih koji su čaj ili kafu redovno pili na 75 stepeni.

Rak jednjaka je osmi najčešći uzrok raka u svetu i jedan od glavnih uzroka smrti od tumora, a iako je istraživanje pratilo samo toplotu čaja i kafe, veruje se da se isto odnosi i na druge tople napitke, kao što su, na primer, zagrejano mleko, vruća čokolada ili kakao.

- Rezultati su potvrda dosadašnjih saznanja i dokazali vezu između vrućih napitaka i raka jednjaka - kaže dr Farad Islami, koji je vodio istraživanje. Zbog toga naučnici preporučuju da se sa svakim napitkom sačeka dok se ne ohladi barem na 60 stepeni pre ispijanja, što je nešto manje od preporuka Svetske zdravstvene organizacije, koja preporučuje da pijemo napitke ohlađene bar na 65 stepeni.

Takođe, preporuka stručnjaka koji su radili na ovom istraživanju jeste da se s čajem ili kafom i svakim sličnim vrelim napitkom sačeka minimum četiri minuta pre nego što krenemo da ga pijemo, odnosno dok temperatura ne bude podnošljiva za gutanje.

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track