OD SADA SE DAJE PRISTANAK PRE KVARCOVANJA: Evo šta piše na OBRASCU koji ćete morati popuniti i neće vam BITI SVEJEDNO
Foto: Profimedia

UPOTREBA SOLARIJUMA MOŽE IZAZVATI RAK KOŽE

OD SADA SE DAJE PRISTANAK PRE KVARCOVANJA: Evo šta piše na OBRASCU koji ćete morati popuniti i neće vam BITI SVEJEDNO

Život -

Mlađima od 18 godina zabranjena je upotreba solarijuma novim Pravilnikom o kozmetickim salonima i upotrebi solarijuma koji je nedavno stupio na snagu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da svako ko koristi solarijum mora biti upoznat s mogućim posledicama, da je strogo propisano na koliko moraju da se menjaju lampe, i da će to biti kontrolisano.

"Nema nas dovoljno da bi dozvolili luksuz da ne radimo preventivne mere", rekao je Lončar i dodao da se mora voditi računa i da u solarijum ne mogu oni koji piju lekove koji imaju kontraindikacije za UV zračenja.

Ove izmene uvedene su jer u Srbiji svake godine od karcinoma kože oboli oko 600 ljudi, a njih 200 u trenutku postavljanja dijagnoze već ima metastaze. Lekari objašnjavaju da je nastanak melanoma kod mladih od 18 do 29 godina u najvećem broju slučajeva posledica UV zračenja u solarijumu.

Na ovom obrascu biće naznačeno da korisnik na sopstveni rizik koristi solarijum i u njemu će biti navedena sva štetna dejstva UV zračenja, a upravo zato će u svakom objektu koji nudi kvacovanje morati da stoji vidno postavljen natpis "UPOTREBA SOLARIJUMA MOŽE IZAZVATI RAK KOŽE".

foto: Profimedia

Upotreba solarijuma može da dovede do:

1. Povećanog rizika za nastanak raka kože - lica koja koriste solarijum pre 35. godine starosti izlažu se riziku za nastanak malignog melanoma za 75 odsto, a korišćenje solarijuma u bilo kom uzrastu povećava rizik za nastanak melanoma za najmanje 20 odsto

2. Povećanog rizika za nastanak raka kože sa svakom upotrebom solarijuma

3. Oštećenja oka, uključujući melanom oka i povećani rizik za nastanak katarakte

4. Prevremenog starenja kože, koja postaje rapava, gruba i naborana u mlađem životnom dobu

5. Kratkoročnog, odmah vidljivog, rizika za zdravlje ukoliko se solarijum neadekvatno koristi, kao što je:

* Pregorevanje kože, koja postaje crvena, bolna, a mogu se javiti i plikovi

* Suvoća kože

* Osip praćen svrabom

* Upala konjunktive oka praćene svrabom i težom povredom oka

foto: Shutterstock

Solarijum ne mogu da koriste:

1. Lica koja koriste lekove koji povećavaju osetljivost na ultravioletno zračenje

2. Maloletna lica

3. Lica koja su bolovala ili boluju od malignih tumora kože ili boluju od oboljenja koja su praćena pojačanom osetljivošću na UV zračenje i/ili toplotu

Po novom Pravilniku solarijum ne smeju da koriste ljudi koji koriste lekove osetljive na UV zračenje, maloletne osobe i svi koji su bolovali ili boluju od malignih tumora kože ili od oboljenja koja su praćena pojačanom osetljivošću na UV zračenje i toplotu.

foto: Profimedia

Oko 3.348 slučajeva melanoma u Evropi je posledica solarijuma.

Istraživanja sprovedena u četiri srednje škole u Srbiji pokazala su da 38 odsto srednjoškolaca bilo bar jednom u solarijumu, a da su neki od njih počeli tamo da odlaze sa 13 godina.

"Oko osam odsto srednjoškolaca kaže da je više od 30 puta bila u solarijumu što je ogromna količina zračenja", rekao je ranije Dušan Škiljević, zamenik predsednika Udruženja dermatovenerologa Srbije, koji je dodao da je nastanak melanoma kod mladih od 18. do 29. godina posledica UV zračenja u solarijumu. Godišnje u Srbiji od melanoma oboli više od 500 ljudi, a njih 200 u trenutku postavljanja dijagnoze već ima metastaze.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Telegaf/Tanjug/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track