ONKOLOŠKI STRUČNJACI SLOŽNO PORUČUJU: Borba protiv raka i omogućavanje modernih lekova treba da bude prioritet
Foto: Kurir

I Nacionalni Onkološki Forum

ONKOLOŠKI STRUČNJACI SLOŽNO PORUČUJU: Borba protiv raka i omogućavanje modernih lekova treba da bude prioritet

Život -

Emotivnim ispovestima osoba koje su hrabrom borbom pobedile rak, danas je u Muzeju Jugoslovenske kinoteke održan Prvi nacionalni onkološki forum pod sloganom „Računajte na nas“.

Forum su organizovali Udruženje medikalnih onkologa Srbije, Udruženje za borbu protiv raka pluća „Punim plućima”, Udruženje za borbu protiv raka jajnika "Progovori" i Forum Pacijenata Srbije.

Karcinomi su odgovorni za umiranje više od 8 miliona ljudi širom sveta godišnje, od čega 4 miliona umre u najproduktivnijem životnom dobu između 30 i 69 godina. Godišnje od posledica raka u Srbiji oboli 36.000 ljudi, a na žalost izgubi bitku oko 20.000. Naša zemlja se nalazi na 12. mestu u Evropi po učestalosti obolevanja od raka, ali je zato na neslavnoj 2.poziciji kada je smrtnost od raka u pitanju. U odnosu na države EU, u Srbiji je smrtnost od karcinoma 30 odsto viša.

foto: Kurir

Posmatrajući statistiku kod nekih pojedinačnih malignih bolesti, situacija je još alarmantnija, pa je tako po stopi umiranja od raka pluća Srbija na 2.mestu od svih svetskih zemalja, odmah iza Mađarske (od posledica raka pluća u našoj zemlji svakog dana bitku sa bolešću izgubi 13 ljudi).

Svi ovi podaci analizirani su na panel diskusiji, koja je u okviru foruma održana pod nazivom „Kako se danas leči rak u Srbiji?“. Panel je otvorio i brojne druge onkološke teme, ali i doneo niz mogućih rešenja kako bi se statistika što pre promenila i kako bi se status obolelih podigao na viši nivo.

Emotivnim govorom, Gorica Đokić iz Udruženja za borbu protiv raka jajnika „Progovori“ i Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma predstavili su svoju borbu sa bolešću. Ispričali su svoja lična iskustva o načinu na koji se suočavaju sa rakom, vođeni željom da svojim porukama, motivišu i druge da se uključe u zajedničku borbu sa izazovima koje rak donosi.

foto: Kurir

Predsednik Republičke stručne komisije za citotoksične i molekularne lekove Ministarstva zdravlja dr Nenad Mijalković istakao je da unapređenje onkološke službe i podrška onkološkim pacijentima treba da bude prioritet ne samo u zdravstvenom sektoru, već i kod svih ostalih donosioca odluka. On je apelovao na neophodnost bolje organizacije primarne i sekundarne prevencije, kao što je skrining za otkrivanje bolesti u ranoj fazi kada je lečenje najefikasnije i najjeftinije. Njegov konkretanpredlog je da je neophodno modernizovati rad onkoloških konzilijuma, koji moraju biti obavezni i pre operacije tumora, a da bi stručnjaci mogli da donose najbolje odluke za multidisciplinarno lečenje, mora se nastaviti sa uvođenjem novih onkoloških lekova na godišnjem nivou, uz povećanje budžeta za lekove svake godine.

- Cilj treba da bude bar izjednačavanje u dostupnosti inovativnih lekova sa okolnim državama: Crnom Gorom, Hrvatskom i Bugarskom. Takođe što pre treba omogućiti ”off label” primenu lekova, tj. generičkih lekova koji nisu skupi, a primenjuju se u svetu u određenim hemioterapijskim protokolima za sve onkološke indikacije. Država treba da pomogne onkološkim pacijentima, da im produži i poboljša kvalitet života, jer je lečenje skupo i većina ga ne može priuštiti! Svedoci smo da su poslednjih 10-ak godina napravljeni revolucionarni pomaci u lečenju maligniteta i zato možemo da kažemo da se danas sa rakom može živeti - kaže dr Mijalković.

On podseća da ulaganjem u lečenje dobijaju i država i društvo, jer umesto umirućeg pacijenta dobijaju radno produktivnog i korisnog člana zajednice.

- Zato, borba protiv raka mora biti prioritet naše države. Ovakvi skupovi imaju izuzetan značaj jer omogućavaju razmenu različitih iskustava, podižu svest nadležnih i povećavaju šanse za ostvarenje zajedničkog cilja, a to je da bar 30 odsto pacijenata više preživi, nego što je to danas slučaj - zaključuje dr Mijalković.

Član predsedništva Udruženja medikalnih onkologa Srbije dr Davorin Radosavljević istakao je da je veoma važno čuti glas udruženja obolelih od malignih bolesti.

- Sve je više pacijenata koji danas žive sa malignom bolešću, jer napredak svih vidova onkološkog lečenja vodi produženom preživljavanju ovih pacijenata, te je razumljiva njihova zainteresovanost da im budu dostupni savremeni načini lečenja. Takođe i internistički, medikalni onkolozi govore danas drugim rečnikom, jer mnoštvo molekularno ciljanih i imunoloških lekova u upotrebi je u svetu i u našem okruženju i koristi obolelima. Ta korist je često veoma velika, nezamisliva do pre nekoliko godina. Naš zajednički cilj je da pacijentima omogućimo što veći broj inovativnih lekova, ali i svih drugih koji koriste u ovoj teškoj, zajedničkoj borbi za pretvaranje malignih bolesti u hronične i u borbi za izlečenje. Ovakvi sastanci su od velike koristi jer se sa predstavnicima pacijenata razgovara o savremenom lečenju, o čemu su oni veoma dobro informisani, ali i o praktičnim aspektima - o mogućnostima našeg zdravstvenog sistema da se što veći broj inovativnih lekova, dostupnih za sada samo kroz donacije ili kliničke studije, nađe na Listi lekova, na teret zdravstvenog osiguranja - rekao je dr Radosavljević.

foto: Shutterstock

Najčešći karcinom u svetu i u Srbiji je karcinom pluća. Predstavnica udruženja za borbu protiv raka pluća „Punim Plućima“ Olja Ćorović ističe da u Srbiji godišnje od raka pluća oboli 6.000, a umre više od 4.600 ljudi.

- Visoka smrtnost u Srbiji uzrokovana je pre svega kasnim otkrivanjem, ali i odsustvom lečenja savremenim lekovima. Kao udruženje borimo se da se lečenje raka pluća inovativnim terapijama sistemski reši, a ne da se pacijenti leče uz pomoć donacija i kliničkih studija što je trenutno slučaj. Pored RFZO za pomoć smo se obratili predsedniku, predsednici Vlade i Ministarstvu zdravlja. Nadamo se da će svi prepoznati problem i pomoći nam kako bi se i u Srbiji, oboleli od najmasovnijeg karcinoma današnjice, lečili savremenim lekovima, kao što je slučaj u svim državama regiona i Evrope.

foto: Profimedia

Jedan od organizatora onkološkog foruma je i Udruženje za borbu protiv raka jajnika „Progovori“. O borbi sa najsmrtonosnijim ženskim rakom Gorica Đokić

ističe da samo zajedničkim snagama možemo da se borimo protiv raka.

- Zato smo i inicirali ovakav skup, gde su na jednom mestu pacijenti, lekari i država. Da dobre stvari dodatno unapredimo, ali i da nađemo nova rešenja kako bismo status obolelih podigli na viši nivo. Rak jajnika je najsmrtonosniji ginekološki kancer koji godišnje odnese više od 450 života. Mi ne prestajemo sa našom misijom. a to je da pozivamo žene da redovno idu na ginekološke preglede i da pacijentkinje konačno na raspolaganju imaju svu neophodnu savremenu terapiju - zaključila je Đokić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track