Najnovije vesti

DOKTOR ALERGOLOG IZ TIRŠOVE OTKRIVA: Rešite se krpelja tako što ćete ga UDAVITI?! Za to su vam potrebne samo 2 STVARI iz kuće!
Foto: Printscreen

JEDNOSTAVNO

DOKTOR ALERGOLOG IZ TIRŠOVE OTKRIVA: Rešite se krpelja tako što ćete ga UDAVITI?! Za to su vam potrebne samo 2 STVARI iz kuće!

Zdravlje

Prof. dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog iz Univerzitetske dečije klinike "Tiršova", objasnio je kako se krpelj vrlo jednostavno i bezbedno može izvući. Za ovu metodu, važno je da ste ga primetili u roku od 24 sata.

 

"Ako primetite krpelja u koži, unutar prva 24 sata, on ne sisa. Pošto ne sisa, to je beznačajno. Znači, prvo treba da ga udavite. Namažete kremu, bilo koju, stavite preko njega i on će se ugušiti posle svega par minuta. Onda uzmete pincetu i odvrnete ga", objasnio je na LinkTV on.

 

foto: Printscreen

Krpelj se, podseća doktor, ukopava u kožu u smeru kazaljke na satu, a vi treba da ga lagano odvrćete u suprotnom smeru.

 

"Nemojte da ga čupate, jer će onda ostati glava pa će se inficirati. Nego samo odvrnite - ističe Nestorović. Ako je prošlo više od 24 sata kako ste krpelja primetili na sebi ili na detetu, onda nakon što uklonite krpelja, pijete amoksicilin", savetuje na kraju čuveni alergolog.

 

"Mnogi antibiotici mogu da se piju od tri do pet dana, kao amoksicilin, i to vam je to", zaključuje on.

 

Krpelji su napasnici koji su upravo u ovom periodu najaktivniji. Ako se ne uklone iz tela na vreme, mogu izazvati ozbiljne bolesti poput upale mozga ili lajmske bolesti. Ovi paraziti vole vlažna mesta, a u prirodi se najčešće mogu naći u visokoj travi i grmlju.

 

Zato, kada se pregledate, posebnu pažnju obratite na:

 

pazuh


prepone


kožu stomaka


iza uva

 

Crvenilo na koži nakon vađenja krpelja prolazi postepeno, ali ako nakon mesec ne nestane i pojave se neobjašnjivi simptomi poput:

 

temperature


bolova nepoznatog porekla u kostima i zglobovima


malaksalost (naizgled simptomi gripa)

 

foto: Shutterstock

Tada inficirana osoba dolazi do lekara, gde se pregledom krvi i posebnim testovima može ustanoviti početna faza lajmske bolesti.

 

foto: Printscreen

Kurir.rs/Telegraf/Foto: Printscreen

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...