ANTIFOSFOLIPIDNI SINDROM BOLEST S MNOGO LICA: Lepljiva krv napada tiho i podmuklo
Foto: Shutterstock

Budućnost MEDICINE - sve o bolestima srca

ANTIFOSFOLIPIDNI SINDROM BOLEST S MNOGO LICA: Lepljiva krv napada tiho i podmuklo

Život -

Opasna je po trudnice, izaziva pobačaj, a u kombinaciji sa sistemskim oboljenjima vezivnog tkiva najčešće se udružuje sa lupusom. Stvara ugruške i atakuje na srce, mozak, pluća...

Najčešći uzroci smrti zbog prisustva antifosfolipidnih antitela u krvi su teška tromboza, infarkt miokarda, moždani udar i plućna embolija. Infekcije i krvarenja kod pacijenata koji imaju lepljivu krv takođe uzimaju svoj danak.

Tromboza je vodeća na listi kliničkih manifestacija. U početnom stadijumu bolesti stvaranje ugrušaka u krvi uglavnom je primetno u perifernom venskom sistemu - u dubokim venama, u respiratornom sistemu.

Reakcije krvi u kojoj su prisutna ova specijalna antiteta reflektuju se i na pojavu artritisa, leukopenije, anemije, epilepsije... čak i čireva na koži. Najugroženije su žene, posebno trudnice, kod kojih dolazi do iznenadne smrti fetusa, uglavnom posle desete nedelje, ili prevremenog porođaja, kaže dr Rikard Cervera Segura, koji je sa velikim timom lekara kod 1.000 pacijenata u klinikama širom Evrope deset godina istraživao zašto se događa ovaj prilično nepoznat, ozbiljan poremećaj, i postoji li uopšte primerena terapija koja može da ga zaustavi.

- Uprkos tretmanu, većinom antikoagulansima koji se uzimaju oralno ili antiagregatnim sredstvima, postoji znatan morbiditet i mortalitet koji nije povezan samo sa životnom dobi pacijenata. Mladi i stari podjednako obolevaju i sada ulažemo napore, s obzirom na to da nismo bili u mogućnosti da identifikujemo sve kliničke i imunološke parametre sa prognostičkim značajem za smrtnost, da odredimo koji su zaista optimalni u sprečavanju evidentnih komplikacija.

Da li će to biti moguće?

- Primarni APS nastaje bez jasnih kliničkih znakova neke druge bolesti, kao izolovan fenomen, i njegova etiološka pozadina je veća nepoznanica od pojave sekundarnog APS, koji može da bude udružen sa različitim grupama patoloških stanja. Spisak je predugačak, obuhvata i autoimune, hematološke, infektivne, maligne, neurološke, metaboličke bolesti, inflamatorne bolesti creva... Precizan okidač za pojavu sindroma nema i iz tih razloga još nije utvrđen. Moguća je genetska predispozicija, ali je potpuno jasno da mora da postoji uticaj drugih faktora da bi se bolest ispoljila. Nova generacija bioloških lekova se upravo ispituje.

Šta su zapravo antifosfolipidna antitela?

- To je familija od najmanje dvadesetak antitela protiv negativno naelektrisanih proteina koji vezuju fosfolipide, značajnu komponentu svih ćelijskih opni. Fosfolipidi učestvuju u stvaranju veza između ćelija, prenosu nervnih impulsa, formiranju rezervi energije, u zaštiti od mehaničkih povreda, stvaranju termoizolacionog sloja organizma.

Koja antitela imaju najveći klinički značaj?

- To su lupus antikoagulans, antikardiolipinska antitela i antibeta-2 glikoprotein I.

Kako mogu da se otkriju?

- Detektuju se analizama krvi, serološkim testovima na antikardiolipinska antitela i antiglikoproteinska antitela, odnosno koagulacionim testovima kojima se procenjuje brzina zgrušavanja krvi. Ako je antikoagulacija prekomerno izražena, javlja se krvarenje, obrnuto - dolazi do tromboze. U ovom slučaju prednjači tromboza.

„Aspirin“ je sigurno dobrodošao u ovakvoj situaciji.

- Lečenje zahteva individualni pristup svakom pacijentu, a u zavisnosti od anamneze i trenutnog kliničkog stanja, određuje se i terapija. To ne leči bolest, ali pomaže da se spreče njene najteže komplikacije. „Aspirin“ primenjen u niskim dozama tu je našao široku primenu, ali efikasnost delovanja u primarnoj prevenciji u razvoju protrombinskog stanja nije dokazana.

Postoji li način da izbegnemo probleme?

- Osnovni princip da se uspori antifosfolipidni sindrom jeste eliminisanje brojnih faktora rizika, u koje spadaju pušenje, hipertenzija, hiperlipidemija, primena oralnih kontraceptiva, dugo ležanje posle operativnih zahvata ili usled bolesti...

OSNOVNI SIMPTOMI

  • Tromboza
  • Migrena
  • Gubitak pamćenja
  • Crveni pečati na koži
  • Modrice
  • Grčevi
  • Suve oči

OPREZ!

Najteži tok ima tzv. katastrofični antifosfolipidni sindrom. Krvni ugrušci, posebno u malim krvnim sudovima, javljaju se istovremeno u nekoliko organa (najmanje tri), brzo se razvijaju i dovode do njihovog otkazivanja, često i smrti. Sve se događa u roku od samo sedam dana. Čuvajte se infekcija i povreda - mogu da budu okidač za tragediju.

PROF. DR SC. MED. RIKARD CERVERA SEGURA

foto: Promo

Direktor je istraživačkog tima za sistemske autoimune bolesti na Institutu za inovacije u biomedicini (IDIBAPS), viši konsultant i šef odeljenja za autoimune bolesti na klinici Hospital, profesor na katedri medicine Univerziteta u Barseloni (Španija). Član je katalonskog, španskog i međunarodnog Društva za internu medicinu, Kraljevskog koledža lekara iz Londona, brojnih društava za reumatologiju, koordinator je Evropskog foruma o antifosfolipidnim antitelima i Evropske radne grupe za sistemski eritemski lupus, predsednik Akademije za lupus.

OBAVEZNA PREVENTIVA

Testiranje na APS je potrebno kod svih osoba koje su imale trombozu, kod žena pre početka hormonske kontraceptivne terapije, terapije u menopauzi, pre početka lečenja steriliteta, pre trudnoće, posle spontanog porođaja ili drugih poremećaja u trudnoći, samog porođaja.

Kurir.rs/Branka Mitrović/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track