OPREZ: EU povlači antibiotike za lečenje urinarnih infekcija!
Foto: Promo

OPREZ: EU povlači antibiotike za lečenje urinarnih infekcija!

Život -

Mogu li se urinarne infekcije rešiti prirodnim putem?

Evropska agencija za lekove i Agencija za lekove Srbije preporučili su krajem aprila 2019. da se ograniče, ili potpuno izbace iz upotrebe neke grupe antibiotika koji su se do sada primenjivali kod urinarnih infekcija. To su lekovi koji sadrže cinoksacin, flumekvin, nalidiksinsku kiselinu i pipemidinsku kiselinu – zato je neophodan oprez prilikom izbora terapije za tegobe urinarnih infekcija.

Urinarne infekcije predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem i spadaju u red najučestalijih infekcija. Svaka druga žena će bar jednom u svom životu imati urinarnu infekciju, a oko 10 odsto žena ima infekcije koje se više puta ponavljaju.

Sa Prof. dr Vladimirom Bančevićem, urologom Klinike za urologiju Vojnomedicinske akademije, razgovarali smo o tome zbog čega su kod nekih ljudi urinarne infekcije češće i koje su najefikasnije metode za njihovo lečenje.

Šta izaziva urinarne infekcije?

Ešerihija koli je najčešći uzročnik ovih infekcija, a njeno prirodno stanište je završni deo debelog creva. Zbog neposredne blizine ove bakterije lako prelaze iz svog normalnog mesta boravka do vagine i spoljašnjeg otvora mokraćnog kanala, gde se razmnožavaju i šire ka bešici, gornjim mokraćnim putevima pa sve do bubrega, izazivajući urinarne infekcije.

Zbog čega se javljaju urinarne tegobe?

Pad imuniteta, nedovoljan unos tečnosti, dijabetes, prisustvo peska i kamena u mokraćnim putevima i seksualni odnosi su faktori rizika za olakšano nastajanje urinarnih infekcija.

Urolog Prof. dr. Vladimir Bancevic
Urolog Prof. dr. Vladimir Bancevicfoto: Promo

Novija ispitivanja pokazuju da oko 10 odsto žena ima poseban tip sluznice, za koji se Ešerihija vezuje jače i čvršće, pa je kod ovih žena lečenje urinarne infekcije teže, duže traje i može da poprimi formu hroničnih ili ponavljanih infekcija.

Koje su najčešće tegobe koje ukazuju na urinarnu infekciju?

Urinarna infekcija se najčešće manifestuje učestalim nagonom za mokrenjem, peckanjem pri mokrenju, bolom u donjem delu trbuha ili u mokraćnoj cevi naročito pri kraju mokrenja, a ponekad se može javiti i krv u urinu, vidljiva golim okom ili mikroskopski. U ovakvim slučajevima se najšešće radi o zapaljenju mokraćne bešike (cistitis). Ako se infekcija pogoršava može se javiti i povišena telesna temperatura.

Koje vrste urinarnih infekcija postoje?

Urinarne infekcije delimo na akutne - naglo nastale (sa burnom simptomatologijom) i hronične - laganog toka koje traju duže. Postoji podela i na komplikovane i nekomplikovane, pri čemu kod komplikovanih urinarnih infekcija postoji neka patofiziološka ili anatomska predispozicija da nastane infekcija. Obično se takva infekcija leči duže ili snažnijim antibioticima kao što je to slučaj kod dijabetičara, imunokompromitovanih pacijenata, obolelih od malignih bolesti, kod pacijenata koji imaju kamen u mokraćnim kanalima ili neku urođenu ili stečenu anomaliju urinarnog trakta i dr.

Neke urinarne infekcije nastaju isključivo nakon seksualnog odnosa, pa ih nazivamo “honey moon” cistitisima ili infekcijama “medenog meseca”, i one zahtevaju poseban vid terapije.

Urinarne infekcije u trudnoći se moraju lečiti i izlečiti, jer mogu da izazovu prevremeni porođaj ili rođenje deteta manje telesne mase.

Posebnu vrstu predstavljaju bolničke infekcije, jer su često uzrokovane veoma otpornim bakterijama, neosetljivim na dejstvo brojnih antibiotika.

Najteži oblik urinarne infekcije je urosepsa koja nastaje širenjem infekcije do drugih organa. Predstavlja teško i po život opasno stanje, a leči se često posebnim “rezervnim” antibioticima.

Kako se potvrđuje postojanje urinarne infekcije?

Urinarne infekcije se dokazuju pregledom urina i analizom urinokluture, za šta je potrebno uzeti prvi jutarnji urin, srednji mlaz, nakon pranja ruku i genitalija. Ne treba zaboraviti da uzorak urina treba doneti najkasnije za 30-45 minuta u laboratoriju, ili ga čuvati na donjoj polici frižidera.

Kako se urinarne infekcije leče?

Lečenje antibioticima ne treba prepustiti pacijentu. Vrstu antibiotika, dužinu trajanja terapije i dozu isključivo propisuje lekar nakon pregleda, a terapija mora biti prilagođena svakom pacijentu.

Ženama koje zbog Ešerihije imaju tri ili više epizoda nekomplikovanih zapaljenja mokraćne bešike tokom jedne godine, Evropsko udruženje urologa preporučuje da u trajanju od tri meseca koriste kapsule koje u sebi sadrže neaktivne delove bakterije Ešerihije koli, pomoću čega se podiže imunitet u borbi protiv nove infekcije. Moguće je u određenim slučajevima napraviti i vakcinu za svakog pacijenta posebno, odnosno za specifični tip Ešerihije čijom upotrebom se za oko 60 odsto smanjuje verovatnoća javljanja ponavljanih urinarnih infekcija.

Da li je moguće rešiti problem prirodnim putem?

Biljni preparati, kao što je Naturoplex, svojim blagim antispetičnim dejstvom pomažu u borbi protiv akutnih urinarnih infekcija, ali čine i dobru osnovu za lečenje hroničnih urinarnih infekcija i sprečavanje ponavljanja istih, što je dokazano u više sprovedenih kliničkih studija. Svojim diuretskim dejstvom dovode do ubrzane eliminacije bakterija iz urinarnog trakta, a vezujući se za samu bakteriju sprečavaju njeno vezivanje za sluznicu mokraćne bešike.

7 praktičnih (dodatnih) saveta kako se boriti protiv urinarne infekcije:

  • prvi i osnovni savet je povećanje unosa tečnosti, jer se tako smanjuje koncentracija bakterija u mokraćnim organima, a češćim izmokravanjem se one i mehanički odstranjuju
  • treba izbegavati hladne i gazirane napitke
  • u periodima lečenja urinarnih infekcija treba redukovati unos slatkiša
  • izbegavati polne odnose u periodu infekcije
  • prestati sa upotrebom spermicidnih kontraceptiva
  • povećati nivo lične higijene
  • ne treba odlagati mokrenje, već naprotiv izmokravati se što češće

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track