DETE MOŽE DA DOŽIVI TOPLOTNI UDAR U KOLIMA ČAK I KADA JE NAPOLJU 20 STEPENI! Otvoreni PROZORI ne pomažu, a evo šta još treba da znate!
Foto: Profimedia

NE OSTAVLJAJTE IH U AUTU

DETE MOŽE DA DOŽIVI TOPLOTNI UDAR U KOLIMA ČAK I KADA JE NAPOLJU 20 STEPENI! Otvoreni PROZORI ne pomažu, a evo šta još treba da znate!

Život -

Nemojte da vam bude žao da probudite dete i povedete ga sa sobom, pa makar izlazili iz kola na dva minuta.

Vozite se ka kući i vaše dete zaspi na zadnjem sedištu automobila. Usput morate da stanete i skoknete do prodavnice ili pošte pa odlučujete da malo spustite prozor i ostavite dete da „u miru“ spava. Ako vam se to dogodilo, na žalost niste jedini!

Iako je primamljivo da ostavite dete na miru u automobilu dok vi jurcate naokolo, to je vrlo loša i po vaše dete jako opasna odluka.

foto: Profimedia

Ogroman rizik

Najveću opasnost predstavlja toplotni udar (hipertermija). Ovo stanje može da ošteti mozak i druge organe u telu, a u težem obliku može čak da dovede i do smrti. Ne treba dugo da telesna temperatura deteta postane previsoka kada ga ostavite u automobilu.

Temperatura u automobilu može da poraste za 10 stepeni za samo 10 minuta i 22 stepena za sat vremena. Napolju ne mora da bude vruće da bi bilo opasno u automobilu. Smrtni slučajevi dešavali su se pri spoljašnjoj temperaturi nešto iznad 20 stepeni. Otvoreni prozori ne sprečavaju da se temperatura podigne na opasan nivo.

Detetovo telo zagreva se tri do pet puta brže od tela odrasle osobe. Deca imaju veliku površinu tela koja apsorbuje toplotu, a njihov organizam još nije do kraja razvio sposobnost unutrašnjeg rashlađivanja.

Većina dece žrtava toplotnog udara u automobilu bila su do 3 godine starosti, ali nesreća se može dogoditi deci starijoj od 14 godina.

Ostali rizici ostavljanja deteta samog u automobilu uključuju nesrećne slučajeve poput onog da se dete zaključa u gepeku, pokrene automobil ili bude oteto iz automobila koji nije pod nadzorom roditelja.

foto: Profimedia

Šta možete učiniti da biste zaštitili svoje dete od opasnosti?

- Nikada ne ostavljajte dete samo u vozilu, čak ni na trenutak

- Nemojte dopustiti da se vaše dete igra u automobilu

- Zaključajte sva vrata nakon što su svi izašli iz automobila

- Držite sve ključeve izvan dometa vašeg deteta

- Ako dete nestane, prvo proverite bazen ako ga imate. Zatim proverite auto, uključujući i gepek

Šta treba da učinite ako vidite dete ostavljeno u automobilu?

- Odmah nazovite hitnu pomoć. Ako vidite da je dete u lošem stanju izvadite ga iz automobila što je pre moguće.

- Naučite kako da pomognete sebi i drugima

Ukoliko kod sebe ili drugih primetite simptome sunčanice najbolje je:

- osobu smestite u hladovinu, u poluležeći položaj

- skinete joj odeću,

- rashladite je laganim polivanjem vodom (voda nikako ne sme da bude hladna, već sobne temperature) ili stavljanjem hladnih obloga na potiljak

U slučaju nesvestice osobu treba položiti na bok, ali je i neophodno potražiti i lekarsku pomoć. Telesnu temperaturu treba stalno kontrolisati, a s hlađenjem se može prestati tek kada se telesna temperatura snizi ispod 38 °C.

Osobi treba davati hladne napitke (ako je pri svesti) te joj zabraniti konzumiranje pića koja utiču na pritisak i krvotok, ponajpre kafu i alkohol.

Nakon sunčanice obično se može očekivati glavobolja koja može da potraje i danima, osetljivost na zvukove i vizuelne nadražaje, šum u ušima i razdražljivost. Nakon toplotnog udara ili sunčanice osoba mora da odmara u zamračenoj i rashlađenoj prostoriji, u mirnoj okolini.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Ordinacija.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track