DR VOJKO ĐUKIĆ: Nemojte sami sebi da pokvarite odmor
Foto: profimedia

PLIVAČKO UVO

DR VOJKO ĐUKIĆ: Nemojte sami sebi da pokvarite odmor

Život -

Često se nesnosni simptomi bolesti razviju brzinom munje, zato zaboravite na samostalno lečenje i trčite kod lekara

Infekcija spoljašnjeg ušnog kanala svakome može da pokvari leto. Otoka i nesnosnog bola nisu pošteđeni ni deca ni odrasli, oboleli mogu da se muče danima, pa zato ako primetite da je vašem detetu ili vama uvo počelo da crveni, ako svrbi - odmah idite kod lekara!

- Neophodan je pregled otorinolaringologa jer će pod mikroskopom detaljno sagledati izgled spoljašnjeg ušnog kanala i sadržaj koji se u njemu nalazi i na osnovu nalaza odrediti adekvatnu terapiju. Pacijenti alternativnim metodama samo mogu da pogoršaju stanje i izazovu dodatne, ozbiljne komplikacije - upozorava prof. dr Vojko Đukić, ekspert Klinike za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

foto: Privatna Arhiva

BAZENI SU NAJOPASNIJI Kako nastaje plivačko uvo? - Zapaljenje spoljašnjeg ušnog kanala, otitis eksterna, ili kako se u narodu najčešće naziva - plivačko uvo, izazvano je kontaktom s bakterijama i gljivicama koje žive u prljavoj vodi. Zadržavanjem vode u ušnom kanalu, u vlažnoj, toploj i mračnoj sredini, put do infekcije se otvara. I čačkanjem uva, što mnogi često čine, koža se ozledi i savršena je podloga za njihov prodor. Naravno, virusi takođe mogu da napadnu naš slušni aparat.

Koji uzročnici nas najviše muče? - To su stafilokokus aureus, streptokoke grupe D i G, gram negativne bakterije, pseudomonas aeruginoza, ešerihija koli, anaerobne bakterije, ali i gljivice (kandida, asperigilus). Naravno, virusi takođe mogu da napadnu naš slušni aparat.

foto: Profimedia

Gde smo leti najugroženiji? - Plivačko uvo, kako mu i ime sugeriše, najčešće se javlja leti, obično nastaje posle boravka u bazenima, jezerima i rekama, ređe u moru. Inače, neke bakterije su stalni stanari na našoj koži i pod posebnim uslovima postaju patogene, a ovih vrelih dana ulaze u uvo direktno iz vode u kojoj se kupamo i mogu da uzrokuju zapaljenje.

Kako se bolest manifestuje? - Nelagodnost, osećaj zapušenosti, utisak da je sluh blago oslabljen, pucketanje prvi nas opominju. Simptomi se inače manifestuju zavisno od težine upale, bol na dodir može da bude izuzetno jak, a otoci mogu da se prošire i izvan mesta infekcije. Prisutan je sekret iz uva, a u zavisnosti od izazivača infekcije, različitih je boja (od providne tečnosti do žućkaste, koja signalizira na obilje gnoja), ponekad vrlo neprijatnog mirisa.

Kako se sprovodi lečenje? - Antibiotske i antimikotske kapi i masti nanose se na gazu koju u ušni kanal treba da postavi otorinolaringolog. Mast se aplikuje svaki ili svaki drugi dan. U zavisnosti od procene lekara, terapija traje jednu do dve nedelje (prosečno desetak dana) i pacijent, čak i kad mu bude bolje, nikako ne treba da je prekida po svojoj slobodnoj proceni: infekcija može lako da se povrati.

RONJENJE JE ZABRANJENO Ko posebno treba da se pridržava terapije? - To su svakako dijabetičari. Akutno lokalizovano zapaljenje kože u spoljašnjem slušnom kanalu (furunkuloza) nastaje često kod njih kao posledica infekcije folikula, dlačica koje u uvetu rastu, ili kontaminacijom žlezda koje luče zaštitnu mast. Bolest kod šećeraša može da se iskomplikuje, a postoji i mogućnost da se razvije u maligno zapaljenje.

Da li je pacijentima dozvoljeno plivanje? - Nekima zbog toga može da propadne letovanje, ali najbolje bi bilo da se suzdrže dok traje lečenje. U suprotnom, može da se produži i na deset nedelja! Ronjenje u vodi koja je prljava, puna trava, mutna - ne dolazi u obzir, to je neprihvatljivo i za zdrave osobe.

Šta ako se upala proširi? - Zahvata ušnu školjku i bubnu opnu, može da bude praćena temperaturom i otokom limfnih žlezda, posebno žlezda vrata, i tada se propisuju antibiotici koji se uzimaju oralno, a lečenje može da potraje.

foto: Shutterstock

NISU SAMO KUPAČI IZLOŽENI RIZIKU Uzroci upale mogu da budu: uzan ušni kanal, prekomerno nakupljanje cerumena, nestručno ispiranje ušiju, znoj koji se sliva u uši, čišćenje ušiju štapićima, seboreja, psorijaza, leukopenija, korišćenje slušnog kanala ili slušalica koje se postavljaju unutar uva, prodor spreja ili boja za kosu u uvo, nakit može da izazove iritaciju i posledičnu infekciju, neočišćena kada za kupanje, zagađena voda.

ŠTA TREBA DA ZNATE: - Ne uklanjajte mehaničkim putem nakupljeni cerumen iz uva - Ne koristite oštre predmete da biste ublažili svrab u ušima - Ne sipajte u uši kapi biljaka ili toplo ulje - Ako ste skloni pojavi plivačkog uva, pre odlaska na letovanje posetite ORL specijalistu, proceniće da li je potrebno ispiranje i kakvu zaštitu da primenite - Izbegavajte kupanje u mikrobiološki neispravnim vodama i nečistim kadama - Zabacivanjem glave na stranu odstranite višak nakupljene vode u ušima - Posle kupanja suvim peškirom obrišite spoljni ušni kanal

DECA SU OSETLJIVIJA - Kod najmlađih imunološki sistem nije sasvim razvijen, češće obolevaju i nisu u stanju da se na adekvatan način izbore sa ovom infekcijom. Mališani imaju i Eustahijevu tubu kraću i ravniju nego odrasli, a to olakšava prodor mikroorganizama. Akutna upala uva kod njih je najčešće prateća manifestacija prehlade i zapušenog nosa, deca su razdražljiva, može da im poraste temperatura, reaguju kad im se dodirne bolno uvo, koje može i spolja da se crveni. Problem izazivaju i virusi, pa roditelji treba da znaju da uobičajeno lečenje antibioticima u tom slučaju neće rešiti problem. Zato je važno da odvedu što pre dete kod lekara, koji će odrediti adekvatnu terapiju.

foto: Profimedia

BACITE KONAČNO ŠTAPIĆE ZA UŠI! Evropa ih se uspešno rešava, ali su kod nas još uvek nezaobilazni u svakoj kući, bez obzira na to što je naučno utvrđeno da su veliki neprijatelji masti koju luče žlezde u našim ušima. Štapići za uši uklanjaju našu prirodnu zaštitu (tanak film preko kože ušnog kanala) i otvaraju put bakterijama kroz iritiranu, vlažnu sredinu u kojoj je smanjena optimalna doza kiselosti.

(Branka Mitrović, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track