TRUDNICE TREBA DA BUDU OPREZNE NA SUNCU: Ovi saveti su korisni za ZDRAVLJE BEBE!
Foto: Profimedia

MERE PREDOSTROŽNOSTI ZA BUDUĆE MAME

TRUDNICE TREBA DA BUDU OPREZNE NA SUNCU: Ovi saveti su korisni za ZDRAVLJE BEBE!

Život -

Trudnice treba da uvedu mere predostrožnosti kad je sunčanje u pitanju. Ako čekate bebu bilo bi mudro da ograničite vreme koje ćete provesti na suncu, naročito u ranoj trudnoći.

foto: Profimedia

U prva tri meseca trudnoće ne bi trebalo previše da se naprežete i dobro bi bilo da izbegavate boravak napolju kad su velike vrućine. Sunčanje samo po sebi nije toliko štetno. Možete da se sunčate pomalo, ujutru i kasno popodne. U međuvremenu, opuštajte se u hladovini. Ako ste u drugom stanju i putujete na more trebalo bi da imate u vidu da je koža u trudnoći osetljivija, pa će vam biti potrebno mleko za sunčanje sa višim faktorom zaštite od onog koje uobičajeno koristite. Kod nekih trudnica može se javiti i prolazna hiperpigmentacija, tamnije "fleke" po koži, koje postaju uočljivije kad se koža izlaže suncu, a to je još jedan razlog za oprez.

foto: Profimedia

Nije poznato kako tačno UV zraci deluju na bebu, ali ima studija koje su dokazale da izlaganje UV zračenju smanjuje efikasnost suplemenata koji sadrže folnu kiselinu koja je važna za pravilan razvoj bebe. Preporučuje se oko dvadeset minuta boravka na suncu u toku dana uz sve mere zaštite, kao što su mleko za sunčanje, šešir i slično i to će biti sasvim dovoljno ovog leta.

foto: Profimedia

Kurir.rs/SuperŽena, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track