UHVATIO VAS JE GRČ U VODI: Ostanite PRIBRANI i uradite ovo da PROĐE
Foto: Profimedia

PRVA POMOĆ

UHVATIO VAS JE GRČ U VODI: Ostanite PRIBRANI i uradite ovo da PROĐE

Život -

Grčenje mišića zna nas iznenaditi u raznim situacijama, ali posebno je nezgodno kada se dogodi u moru. Evo kako i zašto do toga dolazi i kako pomoći sebi u tim situacijama.

Do grča može doći usred jednostavnog istezanja u krevetu ili pri većoj fizičkoj aktivnosti poput plivanja, ali rezultat je isti - kontrakcija mišića koja je često bolna i nekontrolisana, različitih uzroka, trajanja i oblika.

Kad vam se to dogodi u vodi, najvažnije je ostati pribran i setiti se šta možete uraditi.

foto: Profimedia

Održavanje tela na površini:

Najsigurnije ćemo ostati na površini bilo koje vode ako ležimo na leđima s telom maksimalno uronjenim u vodu (iz vode nam viri samo lice), te laganim kružnim pokretima rukama i nogama stvaramo balans, a pluća su nam maksimalno ispunjena vazduhom što povećava volumen grudi i stvara dodatanu ravnotežu.

Rešavanje od grča

Plivači mogu pri dužem boravljenju u vodi dobiti grčeve u mišićima, što se događa uglavnom zbog hladnoće i prenaprezanja. Dok čekate pomoć širite

mišić koji se grči 10 - 15 sekundi, uz ponavljanje do prestanka grča. Nakon što grč prođe, potrebno je što pre napustiti vodu da se ne ponovi dok smo još unutra.

foto: Profimedia

Kurir.rs/24sata.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track