ZNOJENJE I NADUTOST VAM DELUJU KAO BEZLAZLENI SIMPTOMI? Evo kada je vreme za PANIKU, ovih 6 stvari ne treba da ZANEMARITE!
Foto: Profimedia

PAŽNJA

ZNOJENJE I NADUTOST VAM DELUJU KAO BEZLAZLENI SIMPTOMI? Evo kada je vreme za PANIKU, ovih 6 stvari ne treba da ZANEMARITE!

Život -

Nedavno istraživanje pokazalo je da u svetu vlada hroničan nedostatak svesti kada je reč o otkrivanju medicinskih stanja i njihovih simptoma.

Jedan od šest ispitanih Britanaca priznalo je da su osetili probleme sa srcem, ali više od četvrtine ignorisalo je simptome. Stoga je dr Sara Džarvis navela šest ključnih simptoma koje nikad ne smete zanemariti.

Snažan osećaj žeđi

Povišen šećer u krvi može uzrokovati kombinaciju umora, žeđi i češće potrebe za mokrenjem. U slučaju dijabetesa tipa 1, ovi su simptomi uglavnom dramatični i popraćeni rapidnim gubitkom kilograma. No, kod dijabetesa tipa 2 oni su suptilniji i često se pripisuju tek stresu savremenog života.

foto: Profimedia

Krv u mokraći

Čak i ako se dogodi samo jednom, obvezno posetite doktora. Cistitis ili upala bešike najčešći je uzrok krvi u mokraći, ali važno je napomenuti da je to i simptom raka bešike. U svojoj ranoj fazi, rak bešike ne mora redovno da stvara krv u mokraći, stoga ne znači da je sve u redu ako dođe i prođe u kratkom roku. Kod cistitisa se krv javlja zajedno s drugim simptomima, kao što su peckanje pri mokrenju i tupa bol u donjem delu stomaka.

Modrice bez razloga

To može biti posledica nedostatka trombocita (koji pomažu grušanju krvi kada se posečete), ali i leukemije. Nemojte paničiti - često se svodi na druge uzroke, kao što su uzimanje antikoagulansa, ali svejedno to treba proveriti.

foto: Profimedia

Hrapav glas

Promuklost koja traje duže od tri nedelje simptom je koji treba hitno proveriti, posebno ako ste pušač. Premda postoji čitav niz uzroka hrapavog glasa, može biti i rak.

Noćno znojenje

Ako ste žena koja prolazi kroz menopauzu, najverovatnije nemate razloga za zabrinutost. Međutim, redovno noćno znojenje i groznica mogu ukazivati na vrstu raka krvi poznatu kao limfom.

Česta nadutost

Nadutost koja dođe i prođe nakon obilnijeg obroka vrlo je čest simptom, posebno kod žena. No, ako se osećate naduto tokom dužeg vremenskog perioda, a osim toga primetite da slabije jedete i osećate bolove u stomaku ili karlici koji traju najmanje 12 dana u mesecu, pod hitno idite na pregled jer je to simptom raka jajnika.

foto: Profimedia

Kurir.rs/The Sun, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja