DECA RAZVILA JEZIV SINDROM VUKODLAKA! 16 mališana pilo kontaminirane LEKOVE i desilo im se ovo (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen YT

UŽAS

DECA RAZVILA JEZIV SINDROM VUKODLAKA! 16 mališana pilo kontaminirane LEKOVE i desilo im se ovo (FOTO, VIDEO)

Život -

Šesnaestoro dece je razvilo "sindrom vukodlaka" nakon uzimanja kontaminiranih lekova u Španiji. Deca imaju hipertrihozu - rast dlaka po celom telu - nakon uzimanja formule začinjene minoksidilom, lekom protiv alopecije.

Španska agencija za lekove i zdravstvene proizvode naredila je da se 11. jula izbaci iz prometa nekoliko paketa Farma-Kuimica Sur SL, farmaceutske kompanije sa sedištem u Malagi. Bebama su davane omekšane omeprazole, korišćene za lečenje refluksa kiseline i probavne smetnje.

foto: Printscreen YT

Primećeno je da je, kada su deca prestala da uzimaju lekove, rast kose utihnuo. Roditeljima se savetuje da potraže lekarsku pomoć ako je detetu dat lek.

Španska agencija povukla je prvu seriju sa tržišta prošlog meseca, kada je prijavljeno 13 slučajeva. Još tri izveštaja sačinjena su početkom ovog meseca, a druga serija lekova Farma-Kuimica Sur skinuta je sa polica apoteka.

Zvaničnici veruju da bi kontaminacija mogla uticati na 30 andaluzijskih apoteka i više od 50 serija leka. Farmi-Kuimica Sur suspendovana je licenca i ne može proizvoditi, uvoziti ili distribuirati lekove. Farmaceutska kompanija ima dobavljača u Indiji.

Španske vlasti kažu da odrasli koji uzimaju omeprazol kapsule ne bi trebalo da brinu o razvoju "sindroma vukodlaka".

Kada deca prestanu da uzimaju kontaminirani lek, trebalo bi da vide preokret bilo kakvih simptoma hipertrihoze. Inače, u Indiji se pojavljivalo nekoliko ovakvih slučajeva, ali u poodmaklom stadijumu.

Kurir.rs/Daily Mail/Foto: Printscreen, Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja