ŠTA KAŽU NUTRICIONISTI: Semenke lubenice jesti ili ne?
Foto: Shutterstock

Dobro je znati

ŠTA KAŽU NUTRICIONISTI: Semenke lubenice jesti ili ne?

Život -

Osim što rashlađuje tokom vrelih letnjih dana, lubenica predstavlja ukusnu i zdravu užinu, ali i vrlo dijetalnu namirnicu, jer u 100 grama ima samo 30 kalorija.

Ovo povrće takođe je i riznica dobrih vitamina i minerala - bogata je vitaminima A, B6 i C, magnezijumom, kalcijumom, likopenom...

Poznato je da stimuliše rad bubrega, pomaže izbacivanje toksina iz organizma, povoljno utiče na zdravlje srca i krvni pritisak, a ublažava i različita upalna stanja.

Osim obilja vitamina, lubenica je fantastična namirnica pomoću koje možemo uneti vodu koja nam je preko potrebna na letnjim temperaturama, zato je odlična za one koji „ne vole“ ili se „ne sete“ da dnevno popiju dovoljno vode.

Ne gutajte ih cele

Često čujemo ili pročitamo kako nije zdravo samo meso lubenice, već se za konzumiranje savetuju i njene semenke. Međutim, nutricionisti ističu da to baš nije dobra ideja. Što se tiče koštica, ne treba jesti crne stare semenke. One će u manjoj količini samo „protrčati“ kroz probavni sistem i malo pomoći probavi, dok bi u većim količinama mogle da imaju čak i neželjene efekte.

foto: Shutterstock

Ipak budite oprezni

Posebno oprezne trebalo bi da budu osobe koje imaju problema s probavom, kao i one s hroničnim oboljenjima probavnog trakta (kao što su upalna bolest creva - Hronova bolest i ulcerozni kolitis), ističu stručnjaci i naglašavaju da semenke lubenice mogu biti od koristi isključivo ako se pravilno konzumiraju.

One su nesumnjivo izvor vlakana i vrednih mikronutrijenata, ali da bismo do njih došli, treba ih sažvakati ili samleti, a ne samo progutati. Zanimljivo je da se u Egiptu ove crne semenke koriste kao grickalica, ali tek kad se lagano preprže. I jedu se posoljene.

Kurir / E.K.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track