NIKAKO NE PERITE PILETINU: Evo zašto je ovo najveća GREŠKA u pripremi!
Foto: Profimedia

BUDITE OPREZNI

NIKAKO NE PERITE PILETINU: Evo zašto je ovo najveća GREŠKA u pripremi!

Život -

Mnogi piletinu pre pečenja detaljno peru vodom jer veruju da tako uklanjaju bakterije s mesa. Ipak, ovo nije dobro jer se bakterije samo šire sudoperom i kuhinjskim elementima, a mogu završiti i na odeći. Stručnjaci kažu da je jedini pravi način da se unište bakterije, taj da se meso peče na odgovarajućim temperaturama.

foto: Profimedia

Većina ljudi koji čiste piletinu misle da na taj način peru razne bacile sa nje. I dok jesu u pravu kada pretpostavljaju da sirova piletina često vrvi od bakterija, kao što je kampilobakterija ili salmonela, pranje vodom ne radi ništa protiv toga. U stvari, pranje piletine zapravo pogoršava ovaj problem, jer pranje vodom može da širi bakterije oko sudopera, pultova, pa čak i vaše odeće. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti tvrdi da je jedini siguran način da se eliminišu bakterije kuvanje piletine do odgovarajuće temperature, a ova pravila se odnose i na druge vrste mesa i ribe. Minimalna temperatura kuvane piletine treba da bude 165 stepeni.

Čak su i profesionalni kuvari podeljeni po ovom pitanju. Čuvena Džulija Čajld bila je nepokolebljivi pristalica pranja piletine, dok je Ina Garten nedavno potvrdila da nema potrebe za pranjem. Gartenova na svojoj strani ima nauku koja podržava njen stav, i bez obzira na potencijalne opasnosti od pranja piletine, zaista nema razloga da se to radi osim vezivanja za dugogodišnje navike.

Ako ostanete lojalni pranju piletine, pokušajte da je ne perete barem jednom da vidite da li zaista možete primetiti razliku. Ako odlučite da nastavite sa svojom navikom pranja, moraćete da preduzmete mere za pravilnu dezinfekciju bilo koje površine sa kojom je prskanje moglo da dođe u kontakt kako bi se sprečila unakrsna kontaminacija. Pažljivo rukovanje i priprema sirove živine je neophodna za očuvanje zdravlja.

foto: Profimedia

Kurir.rs/ Reader's Digest/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja