DR SRĐA JANKOVIĆ: Ojačajte imunitet deteta
Foto: Profimedia

PREDUZMITE ODREĐENE KORAKE

DR SRĐA JANKOVIĆ: Ojačajte imunitet deteta

Život -

Bolje je sprečiti nego lečiti, zato učvrstite prvu liniju odbrane da vaš mališan iz vrtića ili škole ne dolazi stalno kući sa bolestima. Nekad one mogu i životno da ga ugroze

Školsko zvono prethodne nedelje okupilo je đake, ali i viruse i bakterije. Uzročnicima infektivnih oboljenja uvek prija boravak u kolektivu, još ako ih prati izuzetno toplo i vlažno vreme (temperatura iznad proseka za ovo doba godine juriće nas sve do polovine oktobra!) - baš uživaju. To vidimo po naslednicima: kući nam već dolaze šmrcavi, slinavi, povišena temperatura nije retkost... Isti slučaj je i sa mališanima koji su s prvim septembarskim danima okupirali vrtiće. Kako pravilno da održe ravnotežu između sveta mikroorganizama i zdravlja deteta, pitanje je koje muči brojne roditelje. Svesni su da dobar odbrambeni sistem organizma nije samo stvar gena, pa na razne načine pokušavaju da im ojačaju imunitet.

Prirodni imunitet svakako treba nadograđivati zdravim načinom života, što, ne samo kod dece, podrazumeva pravilnu ishranu, fizičke aktivnosti i dobar san. Zdravlje nekad može urušiti stres kojem su deca u modernom svetu podložna, baš kao i mi - danas važi za jednog od glavnih okidača za nastanak bolesti, pa je unošenje kombinacija moćnih vitamina i minerala više nego poželjna. Ipak, zdrav životni režim nije dovoljan, u to smo se uverili tokom prošlogodišnje epidemije malih boginja. Svakako ne bismo voleli da se ova situacija ponovi, ali vesti iz evropskih zemalja u kojima se ponovo razbuktava ova bolest nas opominju da je tako nešto (i ko zna šta još!) moguće.

foto: Privatna Arhiva

SPREČITE KOMPLIKACIJE Dr Srđa Janković, specijalista imunologije i hepatologije Univerzitetske dečje klinike Tiršova u Beogradu, zato apeluje na roditelje da aktivnom imunizacijom stvore kod svoje dece specifičnu zaštitu protiv određenih mikroorganizama koji uzrokuju zarazne bolesti. - Vakcinacija sprečava rizik od ozbiljnog obolevanja, nastanak trajnih posledica po zdravlje mališana, rizik tragičnog ishoda usled infekcija i hiljadama puta nadmašuje rizik same vakcinacije - poručuje dr Janković.

Šta tačno ovaj postupak označava? - U organizam se unose oslabljeni ili ubijeni uzročnici datog oboljenja, njihovi delovi ili sintetički molekuli sa istovetnim karakteristikama.

Još ima onih koji se plaše da vakcine sadrže toksične supstance. - Procenat se smanjuje, epidemija malih boginja je bila velika opomena. Roditelji treba da znaju da vakcine ne sadrže toksične supstance ili ih sadrže u tako malim fiziološkim količinama da su zaista zanemarljive - ne mogu da ugroze zdravlje dece.

To ne ometa imunitet deteta? - Ni najmanje ne ometaju prirodni tok sazrevanja imunosistema! Naprotiv, vakcine stopiraju one uzročnike bolesti koji ni na koji način nisu korisni za decu.

foto: Profimedia

Neki nerado gledaju i na kombinovane vakcine. - Ne povlače za sobom nikakav dodatni zdravstveni rizik: imunosistem deteta ima priliku da reaguje na veliki broj antigena bržim ostvarivanjem zaštićenosti (jednim ubodom). To samo može da ojača prirodni imunitet deteta. Inače, veza između hroničnih oboljenja i vakcinacije nije nađena, tome u prilog govore brojna istraživanja u različitim zemljama, a posle prikupljanja podataka koji se tiču miliona vakcinisanih osoba.

OSLANJANJE NA PRIRODU Koliko su pouzdane? - Velika većina dece, više od 90 odsto, imunizacijom je zaštićena od obolevanja. Zarazne bolesti koje ruše imunitet teže se prenose i sporije šire, odnosno uopšte se ne šire kad postoji tzv. kolektivni imunitet. To je od izuzetnog značaja za boravak dece u vrtićima i školama.

Ima li ipak nekih reakcija na njih? - Mogući su crvenilo na mestu uboda, razdražljivost deteta (kratko traje), eventualno povišena temperatura. Svi ovi simptomi su blagi. Verovatnoća za ozbiljnije neželjene posledice je 1:1.000.000.

Šta još poručiti roditeljima? - Zaštita zdravlja dece zasniva se na dokazima i zato je uvek bolje sprečiti nego lečiti. Svi treba da budemo svesni da se medicina i te kako oslanja na prirodu i da je mnogo veća šteta prepustiti dete mogućnosti da oboli.

DOBRODOŠLI VITAMIN C i CINK - doprinose normalnoj funkciji imunosistema - štite ćelije od oksidativnog stresa - smanjuju iscrpljenost usled bolesti - jačaju imunitet posle bolesti

OBRATITE PAŽNJU! Da biste zaštitili dete od infekcija, ne znači da treba da ga držite pod staklenim zvonom. Zapamtite, deca koja su preterano zaštićena i vreme do polaska u školu provode u kući češće obolevaju od učenika koji su se prethodno čeličili u vrtiću. Izolaciju iz prirodne sredine ne preporučuju ni psiholozi. Vaš naslednik može da postane asocijalan, što će se odraziti i na uspeh u školi.

NE PUŠITE PORED DETETA Štetnom delovanju dima deca su podložnija jer dišu brže od odraslih, njihov sistem za detoksikaciju je nerazvijeniji pa je verovatnoća da zarade neku infekciju, bronhitis ili astmu mnogo veća jer izloženost duvanu umanjuje njihov imunitet. Dim iz cigareta sadrži čak 4.000 štetnih toksina! Zato ako pušite vi ili neko od članova vaše porodice, činite to obavezno izvan kuće.

(Branka Mitrović, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track