OPREZ! NIJE REČ O TRUDNOĆI, MOŽDA JE OZBILJNIJE: 7 razloga zašto vam menstruacija kasni!
Foto: Shutterstock

PAZITE

OPREZ! NIJE REČ O TRUDNOĆI, MOŽDA JE OZBILJNIJE: 7 razloga zašto vam menstruacija kasni!

Život -

Ne odlažite pregled Razlozi za kašnjenje ili izostanak ciklusa mogu biti brojni. Čim primetite da se poremetio, bez odlaganja i izgovora odmah idite kod ginekologa

Neke žene po mesečnom ciklusu mogu da nameste sat, dok je kod drugih on toliko neredovan da se javlja kao iznenađenje ili se uopšte ni ne pojavi.

U životu je kašnjenje menstruacije normalno u samo dva slučaja - kod vrlo mladih devojaka u pubertetu i na početku menopauze.

Može se reći da je kod većine žena 28 dana normalno trajanje ciklusa, ali ne smatra se problemom ako se radi i o periodu od 21 do 35 dana. Osim puberteta, menopauze ili trudnoće, izostanak ili kašnjenje menstruacije može biti simptom određenih zdravstvenih problema. Donosimo vam neke od mogućih razloga...

1. Stres

Stalna tenzija, brige i stres često su odgovorni za kašnjenje menstruacije, jer mogu uzrokovati hormonalni disbalans i uticati na rad dela mozga koji pomaže pri regulaciji ciklusa. Takođe, stres može uticati na gubitak kilograma ili nastanak drugih bolesti koje takođe utiču na redovan period dobijanja menstruacije.

foto: Shutterstock

2. Neprimereno mala težina

Ovo je još jedan od potencijalnih razloga kašnjenja menstruacije, a kod osoba koje pate od bulimije i anoreksije izostanak menstruacije je veoma čest slučaj.

3. Policistični jajnici

Osoba koja ima sindrom policističnih jajnika često nema ovulacije i zato su menstrualni ciklusi neredovni.

4. Hormonska terapija

Iako je ona ponekad idealna za regulaciju ciklusa, sam početak ili prestanak uzimanja terapije može uticati na ovulaciju jer sadrži hormone progesteron i estrogen. Ponekad je potrebno i do šest meseci da se ciklus stabilizuje.

foto: Shutterstock

5. Gojaznost

Baš kao i kod mršavosti, višak telesne mase može izazvati probleme s ciklusom, poput kašnjenja menstruacije.

6. Hronične bolesti

Neka oboljenja, poput celijakije ili dijabetesa, takođe mogu uticati na neregularne cikluse ako se ne drže pod kontrolom.

foto: Shutterstock

7. Problemi sa štitnom žlezdom

Lekovi na bazi hormona, poput onih za štitnu žlezdu, steroida ili antipsihotika, mogu uticati na menstrualni ciklus. Problemi sa štitnjačom čest su uzrok problema jer se radi o organu koji reguliše metabolizam.

foto: Shutterstock

Zaključak:

Čim primetite da sa vašom menstruacijom nešto nije u redu, da su krvarenja ređa ili učestalija i da nije uobičajena i onakva kakva bi trebalo da bude (bez obzira na to u kom periodu života se nalazite), ne čekajte, već što pre otiđite kod ginekologa. On će na osnovu pregleda znati na koje pretrage treba da vas uputi kako bi se otkrio razlog problema za koji ćete dobiti adekvatnu terapiju.

Kurir.rs, Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja