TO NISU BUBULJICE, NIPOŠTO IH NE CEDITE: Bele tačkice oko očiju ne stiskajte sami
Foto: Shutterstock

Milije

TO NISU BUBULJICE, NIPOŠTO IH NE CEDITE: Bele tačkice oko očiju ne stiskajte sami

Život -

Mogu da se uklone Ova pojava na koži je bezopasna i nije potrebno lečenje kod doktora. Ali ako zaista želite da ih se rešite, kozmetičar ili lekar će vas najbolje uputiti kako se to radi

Da li ste ikad primetili sitne bele ili žute tačkice na kapcima, ispod njih, na nosu ili obrazima? Te izbočine zovu se milije, male ciste koje se formiraju ispod kože.

Nastaju kada sićušni delovi mrtvih ćelija kože ostanu zarobljeni ispod kože i stvore čvrstu, malu belu kuglicu. U toj cisti ima keratina, proteina kog inače ima u koži i kosi.

foto: Shutterstock

Milija može narasti do dva milimetra. Iako se mogu pojaviti kod bilo koga, te izbočine se najčešće javljaju kod novorođenčadi. Kod odraslih ipak traju duže. U oba slučaja, milija je bezopasna i obično joj nije potrebno lečenje.

Šta ih uzrokuje

Niko zapravo ne zna što uzrokuje pojavu milija ili zašto ih neki ljudi dobijaju više od drugih. Neka istraživanja tvrde da upotreba grubih ili teških proizvoda na koži može uzrokovati njihov nastanak. One se takođe mogu povezati i sa nekim zdravstvenim stanjima, određenim lekovima i traumama na koži, poput opekotina, osipa, dermoabrazije, pa čak i tetovaže. U tim slučajevima te izbočine se nazivaju „sekundarne milije“ i mogu se pojaviti bilo gde na telu.

Sličan proces se događa i s opekotinama od sunca. Milije se mogu pojaviti i kada se koža ljušti, pa se mali komadići epiderme zarobe u koži. Takođe, postoje i lekovi koji mogu doprineti njihovom razvoju, uključujući inhibitore tirozin-kinaze, koji leče različite vrste raka, i jake kortikosteroide.

foto: Shutterstock

Kako ih se rešiti

Milije ne treba lečiti, one obično nestaju u roku od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Ali ako traju duže, verovatno ćete poželeti da se rešite tih ružnih kvržica što pre iz kozmetičkih i estetskih razloga. Kao i kod bilo koje druge nepravilnosti na koži, nipošto ih sami nemojte cediti jer će to samo pogoršati situaciju na licu.

Jedini siguran način da ih se rešite je da posetite dermatologa.

Takođe, pametna nega kože je važna, ali ona neće ukloniti milije.

foto: Shutterstock

Ovo ne radite

Pariti lice ili stajati pod vrućim tušem može pomoći u omekšavanju spoljašnje površine milija. Para će otvoriti pore, ali ih se ceđenjem, stiskanjem i bušenjem nećete rešiti (napravićete fleke i problem na licu). Neki isprobavaju razne kućne lekove, poput ružine vode (navodno, deluje protivupalno), ali nema nikakvog dokaza da ovaj preparat pomaže kod rešavanja problema. Isto važi i za pilinge jer bi oni mogli da pogoršaju njihovo stanje.

Kada treba potražiti pomoć

Ako zaista želite da se rešite milija, posetite dermatologa. Ove bele i žućkaste tačkice su benigne i ne zahtevaju lečenje, ali dermatolog može pomoći u postavljanju dijagnoze što se njih tiče, pogotovo ako ste zabrinuti zbog njihovog izgleda ili ako vam estetski smetaju.

U ordinaciji dermatologa uklanjanje milija je vrlo jednostavno. Dermatolozi prvo omekšaju kožu i uz pomoć oštrice predviđene za to ih minimalno probuše i istisnu sve te male tvrde kuglice koja su vam toliko išle na živce.

Kurir.rs

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track