PSIHIJATAR UPOZORAVA: Tuga nije isto što i depresija
Foto: Shutterstock

PSIHIJATAR UPOZORAVA: Tuga nije isto što i depresija

Život -

Teški trenuci su neizostavni deo života i čine nas neraspoloženim, možda tužnim ili depresivnim. O tome kako se suočavamo sa njima i koja je razlika između tuge i depresije razgovarali smo sa specijalistom psihijatrije, dr Aleksandrom Damjanović.

Često čujem od pacijenata da kažu ’’Borim se sa depresijom već duže vreme, ali se još gore osećam jer me niko ne razume i misle da sam se namerno prepustio/la.’’ Okolina često misli da je dovoljno samo da mislite pozitivno, a ne shvataju da se nekad borite da preživite dan. Takav stav šalje poruku da vam nije ništa već samo treba da odlučite da krenete dalje, a to nerazumevanje može da stvori osećaj krivice. Još uvek je na našim prostorima depresija tabu tema, pa se stvara osećaj da je sramota biti tužan, a kamoli depresivan - što apsolutno nije ispravan stav i ne treba da obeshrabri!

Koja je razlika između tuge i depresije?

Tuga je normalna prirodna emocija koja se javlja kad izgubimo prijatelja, člana porodice ili voljenu osobu, u slučaju razvoda ili gubitka posla. Depresija je maligna tuga. Svako se u svom životu nekada oseća tužno, to traje izvestan period, slabi vremenom i na kraju prođe. Tužna osoba može da brine o sebi, kući, deci, da radi i sarađuje sa ljudima. Za razliku od nje, depresivna ima potrebu da se izoluje od svih, pa i od rođene dece. Krevet je vuče kao magnet, ne može da radi, niti da komunicira jer depresija negativno utiče na sve životne aktivnosti. To je kao da gledate svet kroz ogromne sive naočare.

Da li možemo pomoći sami sebi?

Depresija ne počinje naglo. Ona se šunja polako, kreće kao umor, bezvoljnost, mrzovolja, želja za samoćom. Ako joj se u ovom stadijumu prepustite, uvuče vas kao vir. Zato morate da se opirete koliko god možete! Prihvatite da je tu, kao bilo koja druga bolest sa kojom ljudi žive i rade. Naterajte sebe da obavljate svakodnevne aktivnosti koliko god da vas mrzi. Pratite pravilo „AMA“ – akcija, motivacija, akcija - to će vam pomoći da podignete motivaciju za neke druge stvari koje su vam važne.

foto: dr Aleksandra Damjanovic, specijalista psihijatrije

Na kraju najvažnije je reagovati na vreme. Briga o mentalnom zdravlju i suočavanje sa blagom do umerenom depresijom je vrlo važna, jer će rezultat uvek biti mnogo uspešniji ukoliko reagujemo u početnoj fazi. Što duže odlažemo reakciju na teskobe koje osećamo, stvaramo podlogu za komplikacije, pogoršanje ili čak stanje duboke depresije, dok se agonija u kojoj se nalazimo samo produbljuje, ističe dr Aleksandra Damjanović, specijalista psihijatrije.

Kao prva linija odbrane mogu pomoći i odlični preparati koji ne stvaraju nikakvu zavisnost i ne menjaju psihički čoveka - čega se mnogi plaše. S adenozil metionin (SAMe) je aminokiselina koja se u vodičima dobre kliničke prakse navodi kao pomoć kod blage do umerene depresije. SAMe utiče na stvaranje serotonina i dopamina koji su odgovorni za naše dobro raspoloženje.

Ako imate osećaj teskobe, umorni ste i napeti preporučujem Tensilen®. Tensilen® sadrži SAMe i dodatno B kompleks koji ima izuzetno pozitivan efekat na zdravlje nervnog sistema. Prvi efekti se osećaju već nakon nedelju do 10 dana primene, ali se svakako preporučuje kontinuirana upotreba jer će omogućiti stabilno i uravnoteženo dobro stanje. Sami smo sebi najveći prijatelj, kada se odgovorno odnosimo prema svom zdravlju, kako fizičkom tako i mentalnom, ističe dr Aleksandra Damjanović, specijalista psihijatrije.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track